Ikona stila: Aleksa Čang

Od retro do ultra glam, Britanka sa samopouzdanjem koristi najrazličitije stilske reference i sa lakoćom ih uklapa i pravi odevne kombinacije koje su joj obezbedile titulu moderne ikone stila.

alexa chung

Kada pričamo o osobi koja se definiše kao ikona stila, ono što je značajno spomenuti jeste činjenica da se ona istinski ne povlađuje odeći i trendovima, nego je nosi na način koji je autentičan i nepogrešivo odvažan. Ikona stila se igra sa različitim manirima i žonglira ih bez obzira na to kakve su modne tendencije à la mode.

Britanka Aleksa Čang oduševila je modni svet svojim odvažnim, a opet na momente nemarnim stilom kojim je ona modnom svetu predstavila britansku školu odevanja, zasnovanu na spajanju nespojivog. Čang modu koristi kao svoj poligon zahvaljujući kojim je ona stekla svetsku slavu i od voditeljke TV programa vinula se u stratosferu, kao model, dizajner i ikona stila. Mini-haljina sa motivom Elvisa Preslija koju je nosila na reviji mlade britanske dizajnerke Ešli Vilijams izazvala je pažnju jer u stajling unosi moment neočekivanog, pop-art estetskog manira. Čang ga je digla na viši nivo noseći vrtoglavo visoke potpetice od lakovane kože i oversized Loewe tašnu.

alexa chung

Haljina sa pannier detaljima brenda 16Arlington bila je senzacija na crvenom tepihu Britanskih modnih nagrada. Kreacija na bretele sa metalnim diskovima spojila je retro estetiku šezdesetih sa pannier motivom iz 18. veka, a za izradu ove haljine trebalo je preko dve nedelje i 4.000 metalnih diskova. Marko Kapaldo, kreativni direktor brenda iskazao je svoje simpatije prema Čang kao prijatelju brenda i svojevrsnoj muzi, a haljina je za njega bila komad koji na nekonvencionalan način ispituje konvencionalne odevne komade.

Dior kao modna kuća pod kreativnom palicom Marije Gracije Kjuri preispituje kodove brenda i modernizuje ih na način koji je prikladan za sve mlađu generaciju modnih konzumenata. Samim tim, ne čudi saradnja koju je brend ostvario sa Čang, kao jednom od rado viđenih zvanica i prijatelja brenda. Njeno pojavljivanje u klasičnom mantilu i suknji sve je samo ne monotono, s obzirom da je ona pomenuti odevni komad nosila raskopčanog sa brutshalterom ispod. Modna ikona svesno pravi rizike i na taj način drma pravila. Ono što je juče, danas nije, a šta će biti sutra zavisi od inspiracije.

alexa chung

Čang izgleda senzacionalno u odevnim komadima koji imaju osećaj za nadrealnost. Najbolji primer je revijska Loewe haljina od svile koji je tretiran paternom kišnog mantila, te stvara optičku varku, da je haljina u stvari baloner. Kada se pojavila na reviji pomenutog brenda, nosila je majicu na bretele (za koju je rekla da je poprilično sigurna da je Uniqlo) nošenu sa pantalonama dubokog struka, oversized mantilom boje čokolade i šljokičavim salonkama. Look je neodoljivo asocirao na sedamdesete i imao je retro nostalgiju koju Čang neretko koristio kao sredstvo iskazivanja određene modne ideje. Njena pojava je tim intrigantnija jer je beauty rutina od Čang zasnovana na minimalnoj upotrebi šminke, sa izuzetkom crvenog karmina, a smeđa kosa je najčešće blago zatalasana.

Ona ima pojavu filmske ikone Starog Holivuda i deluje intrigantno u futurističkim kreacijama, jednako kao i u onim romantičnim ili elegantnim. Kreativni direktor kuće Louis Vuitton Nikolas Geskije poznat je  po futurističkom pristupu dizajnu, i Aleksa Čang je sa samopouzdanjem ponela pačvork jaknu sa hipetrofiranim detaljima, a celu kombinaciju iznela je sa kožnim šortsem i salonkama. Britanka jednaku pažnju izaziva svojim off duty stilom, koliko i pojavljivanjima na crvenom tepihu. Ležernije kombinacije u očima javnosti imaju možda i veću vrednost, pošto pokazuju veštinu kombinovanja i način kako određena osoba modu nosi kada kamere nisu upaljene. Čang je tu u stvari najbolji primer londonske škole stila u kojoj se kombinuje sofisticirano, poput Chanel blejzera sa nečim što je ležerno kao što su Levi’s farmerke i mokasine. Ona je zajedno sa Kejt Mos i Sijenom Miler najbolji primer britanskog stila koji meša pank i glam, rok i elegantno.

U celebrity svetu postoje osobe koje istinski modu vole i doživljavaju je kao platformu za iskazivanje osećaja za stil i autentičnosti. Modna osveštanost je pri tom značajan faktor koji utiče na oblikovanje određene pojave u medijima i samim tim toj osobi daju dodatnu vidljivost. Aleksa Čang svetao je primer osobe koja modu diže na potpuno novi nivo, uklapajući različite reference i vremenske epohe.

Tekst: Marko Mrkaja

Foto: Profimedia