
U današnjem brzom tempu života, sve više ljudi traži brze, ali zdrave opcije za obrok. Kinoa je savršen izbor za one koji žele balans između ukusa i nutritivnih vrednosti. Ovaj superhranjiv sastojak bogat je vlaknima, proteinima i esencijalnim aminokiselinama, što ga čini idealnim za lagan i ukusan obrok. U kombinaciji sa pečenim povrćem i kremastim avokadom, kinoa se pretvara u pravu užinu za telo i dušu. U nastavku, donosimo vam jednostavan recept koji možete lako prilagoditi svom ukusu, a koji će vas nahraniti i oduševiti istovremeno.
Sastojci:
- 1 šolja kinoe
- 1 srednji batat, oljušten i isečen na kocke
- 1 crvena paprika, isečena na trake
- 1 tikvica, isečena na kolutove
- 1/2 crvenog luka, isečenog na tanke kriške
- 1 avokado, isečen na kockice
- 1 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica dimljene paprike
- Sok od pola limuna
- 2 kašičice tahinija (opcionalno)
- Prstohvat čilija u prahu (opcionalno)
Uputstvo:
- Priprema kinoe: Operite kinou pod hladnom vodom, a zatim je kuvajte prema uputstvu na pakovanju (obično 2 šolje vode za 1 šolju kinoe, kuvati oko 15 minuta dok ne upije svu vodu).
- Pečenje povrća: U velikoj činiji, pomešajte isečeni batat, crvenu papriku, tikvicu i crveni luk. Prelijte sa 1 kašikom maslinovog ulja, dodajte so, biber i dimljenu papriku. Promešajte i stavite povrće na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, povremeno mešajući dok povrće ne postane mekano i blago karamelizovano.
- Sastavljanje bowl-a: U velikoj činiji ili plitkoj posudi, stavite kuvanu kinoa kao osnovu. Preko nje rasporedite pečeno povrće, isečen avokado i, ako želite, tahini. Pokapajte sa malo limunovog soka i, po želji, pospite prstohvatom čilija u prahu za dodatnu začinjenost.
- Serviranje: Po želji, možete dodati svežeg peršuna ili kisele krastavce kao dodatak. Servirajte odmah i uživajte!
Ovaj recept je vrlo fleksibilan, možete menjati povrće prema sezoni i svojim željama, a može se poslužiti kao lakši ručak ili večera. Takođe, možete dodati pečenu piletinu, tofou ili čizim za dodatne proteine.
Foto: Pexels