Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo. Njegova delikatna slatkoća otkriva se u prijateljstvu sa ukusnim kremastim prelivima, mekim sirevima, koprom, belim lukom i zelenim lukom, a na tanjiru – idealan je par za crvenu ribu.
Grašak je sam po sebi zdrav i ukusan, ali u pire krompiru, krem čorbi, pa čak i u pecivima, ovo povrće neće izgubiti svoju boju i ukus. Odabrali smo tri predivna recepta sa zelenim graškom koje vredi isprobati ovog leta.
Grašak suffle
Ovaj sufle je odličan prilog koji jelu daje potrebnu svežinu svojom neverovatnom bojom.
Sastojci:
250 g zelenog graška;
1 šolja listova mente;
200 g pavlake;
20 g putera;
3 jajeta;
½ limuna;
So po ukusu.
Načine pripreme:
Listove mente i zeleni grašak ostavimo na minut u ključaloj vodi, filtriramo i tri minuta držimo u ledenoj vodi da zadrže jarko zelenu boju. Grašak sa mentom sameljite u blenderu sa limunovim sokom. Jaja sa solju umutite odvojeno, a zasebno pavlaku. Nežno umešajte pire od graška i jaja, a zatim i pavlaku. Dobijena masa se izliva u kalupe prethodno podmazane maslacem. Stavimo ih u tepsiju sa vodom (za efekat kuvanja na pari), pokrijemo folijom i stavimo u rernu prethodno zagrejanu na 160 stepeni na 30 minuta. Ostavite da se naš sufle ohladi, a zatim stavite u frižider još jedan sat.
Suffle se servira hladan sa slanim lososom i mekim sirom sa belim lukom i začinskim biljem.
Hladna zelena supa
Hladna supa odlična je alternativa večeri koja će vas ispuniti energijom i sitošću.
Sastojci:
2 šolje zelenog graška;
1 čaša vode ili supe;
1 šolja pavlake;
30 ml maslinovog ulja;
¼ limuna;
So i biber po ukusu.
Način pripreme:
Zeleni grašak prelijte kipućom vodom i stavite u blender. U grašak dodajte sok četvrtine limuna, pavlaku, maslinovo ulje, so i biber. Samleti dodavanjem vode ili bujona sve dok se ne postigne željena konzistencija. Zatim ostavite dobijenu masu u frižideru sat vremena.
Hladnu supu ukrasite izdancima slatkog graška, a za preliv koristite ohlađene rotkvice, dimljeni losos i hleb sušen u rerni.
Testenina sa graškom i ricottom
Posvećeno ljubiteljima testenine. Ništa bolje nije od delikatne kremaste teksture rikote i slatkoće graška.
Sastojci:
450 g testenine (velike “morske” školjke);
250 g ricotte;
150 g graška;
20 g rendanog parmezana (15 g za punjenje i 5 g za ukras);
4 kašike maslinovog ulja;
4 kašike soka od limuna;
Morska so i biber po ukusu;
Listovi mente za ukras.
Način pripreme:
Da biste pripremili fil kojim ćete puniti „školjke“ od testenine rikotu pomešajte sa rendanim parmezanom, limunovom korom, maslinovim uljem, morskom soli i sveže mlevenim biberom. Grašak treba potopiti ključalom vodom, mali deo ispasirati (kako bi se “sprijateljile” arome). U međuvremenu skuvajte testeninu (sledite uputstva na pakovanju). Školjke od testenine napunite filom, a zatim pastu pospite biberom, sirom, maslinovim uljem, limunovim sokom i ukrasite listićima mente.
foto:vogue.ua