Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo, epiteti su za ovaj slatkiš, kome ćete se stalno vraćati. Da to nije puka priča, već istina, uverite se sami.
SASTOJCI:
Za podlogu:
150 g ovsenih pahuljica
2 pune kašike kakaa
15 urmi
1 puna kašika otopljenog kokosovog ulja
Za fil:
500 g višanja
1 zrela banana
10 urmi
1 puna kašika chia semenki
PRIPREMA:
Urme podeliti u dve činije (za podlogu i za fil) pa ih preliti toplom vodom i ostaviti oko 15 minuta da omekšaju. Omekšale urme očistiti od koštica, a vodu u kojoj su stajale sačuvati jer će biti potrebna za pripremu podloge.
Priprema podloge – sve sastojke za podlogu staviti u blender ili secka i miksati dok se ne dobije ujednačena smesa. Postepeno dodati vodu u kojoj su stajale urme – ocenićete koliko je potrebno da smesa bude kompaktna, ali ne i previše retka. Na tanjir za serviranje staviti manji obruč za torte (prečnik 18 cm) i utisnuti smesu na tanjir. Ostaviti u frižideru dok se priprema fil.
Priprema fila – sve sastojke staviti u blender i izmiksati. Fil rasporediti preko podloge i kolač staviti u zamrzivač da se stegne. Pre serviranja ostaviti ga bar pola sata na sobnoj temperaturi da omekša.
Tekst: S.M.
Foto: Shutterstock