Zdrav kolač s višnjama – bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo, epiteti su za ovaj slatkiš, kome ćete se stalno vraćati. Da to nije puka priča, već istina, uverite se sami.

SASTOJCI:

Za podlogu:

150 g ovsenih pahuljica

2 pune kašike kakaa

15 urmi

1 puna kašika otopljenog kokosovog ulja

Za fil:

500 g višanja

1 zrela banana

10 urmi

1 puna kašika chia semenki

PRIPREMA:

Urme podeliti u dve činije (za podlogu i za fil) pa ih preliti toplom vodom i ostaviti oko 15 minuta da omekšaju. Omekšale urme očistiti od koštica, a vodu u kojoj su stajale sačuvati jer će biti potrebna za pripremu podloge.

Priprema podloge – sve sastojke za podlogu staviti u blender ili secka i miksati dok se ne dobije ujednačena smesa. Postepeno dodati vodu u kojoj su stajale urme – ocenićete koliko je potrebno da smesa bude kompaktna, ali ne i previše retka. Na tanjir za serviranje staviti manji obruč za torte (prečnik 18 cm) i utisnuti smesu na tanjir. Ostaviti u frižideru dok se priprema fil.

Priprema fila – sve sastojke staviti u blender i izmiksati. Fil rasporediti preko podloge i kolač staviti u zamrzivač da se stegne. Pre serviranja ostaviti ga bar pola sata na sobnoj temperaturi da omekša.

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock