Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.
Đumbir je začinjen i blago ljut sastojak koji otkriva orijentalnu pikantnost u jelima. Začin, popularan na Istoku, osvojio je svet zahvaljujući jedinstvenom ukusu i lekovitim svojstvima – ukus i miris đumbira podsećaju ne samo na kulinarska otkrića tokom praznika i medenjaka sa štandova božićnih pijaca, već i na aromatični čaj koji se može nositi sa prehladom i lošim raspoloženjem.
I sveži i mleveni đumbir skladište je vitamina, elemenata u tragovima, esencijalnih ulja koji imaju protivupalno, toničko i jačajuće delovanje na organizam.
Zbog sadržaja askorbinske kiseline, vitamina grupe B, A, cinka, kalcijuma, joda, prirodnih antibiotika i antimikotika, đumbir deluje kao moćan antioksidans, istovremeno jačajući imunitet. Ovaj čarobni začin nosi se sa edemima, bolovima (uključujući menstrualni ili mišićni bol nakon intenzivnog treninga), normalizuje holesterol i šećer u krvi, ubrzava procese obnavljanja u tkivima, odupire se slobodnim radikalima, uklanja toksine, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, đumbir doprinosi intenzitetu strasti, te je samim tim zasluženo uvršten u listu glavnih afrodizijaka. U kuvanju se obično koristi sušeni đumbir u prahu ili svež koren, isečen na komade ili seckan.
Ali postoji šansa da od đumbira pripremite sok – neverovatno koristan ekstrakt koji se koristi za pripremu hrane i pića. Čuvajte ga u frižideru, sipajte ga u staklenu ili keramičku bocu s poklopcem i koristite po potrebi.
Koko pripremiti sok od đumbira?
Potrebno vam je:
nekoliko korena svežeg đumbira, oko 0,5 kg;
nož za ljuštenje povrća;
1,5 šolje vode;
komad gaze.
Oljuštite đumbir, isecite na komade i stavite u blender. Prekrijte vodom, izmiksirajte i mešajte dok se smesa ne zgusne. Alternativno, đumbir možete narendati. Dobivenu kašu prenesite u gazu i iscedite sok u čašu. Dobro iscedite da dobijete više soka (što je đumbir svežiji, to će biti soka više). I voila! – spreman je bogat ekstrakt koji ćete dodati osvežavajućim napicima i egzotičnim domaćim jelima.
Kako koristiti sok od đumbira?
Možete ga piti direktno, razblažen sa vodom, ali samo ako nemate problema sa stomakom – na kraju krajeva, đumbir je prilično ljut i jak začin.
Od soka od đumbira možete pripremiti osvežavajući koktel. U čašu stavite kašiku šećera ili meda, dodajte sok đumbira i malo limuna po ukusu, nekoliko kockica leda i sveže lišće mente – dobićete bezalkoholni mojito.
Umirujući čaj
Kašiku soka đumbira pomešajte sa kašikom meda i dodajte bilo kojm čaju. Uzgred, čaj sa đumbirom je dobro piti pola sata pre obroka – tako ćete smanjiti apetiti.
I, naravno, ne štedite sok od đumbira u svojim omiljenim receptima. Ovaj eliksir je posebno dobar u marinadama ili umacima za jela od mesa, jer sadrži enzime koji menjaju strukturu proteina.