Zapečena ovsena kaša

zapecena ovsena kasa

Zapečena ovsena kaša je odličan način da uživate u zdravom doručku koji će vas brzo zasititi, a uz to je i jednostavna za pripremu.

Kako da je spremite otkrivamo vam u nastavku teksta.

Sastojci:

  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 400 ml mleka (možete koristiti biljno mleko po izboru)
  • 1 jaje
  • 2 kašičice meda ili javorovog sirupa (po želji)
  • 1 kašičica vanilin šećera ili 1/2 kašičice esencije vanile
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice cimeta (opcionalno)
  • Prstohvat soli
  • 100 g voća po izboru (npr. borovnice, jagode, banane, ili suvo grožđe)
  • 50 g iseckanih orašastih plodova (orahe, bademe, lešnike) ili semenki (po izboru)
  • 1-2 kašičice kokosovog ulja ili maslaca (za premazivanje)

Priprema:

  1. Priprema smese:
    • U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, mleko, jaje, med (ili javorov sirup), vanilu, prašak za pecivo, cimet (ako koristite), i prstohvat soli. Dobro promešajte sve sastojke da se sjedine. Ova smesa treba da bude kremasta, ali ne previše tečna. Ako je previše gusta, možete dodati još malo mleka.
  2. Dodavanje voća i orašastih plodova:
    • Umešajte u smesu voće i iseckane orašaste plodove ili semenke. Ako koristite banane, možete ih iseći na kolutove i staviti ih direktno u smesu.
  3. Priprema tepsije:
    • Podmažite tepsiju sa malo kokosovog ulja ili maslaca (oko 20×20 cm tepsija je idealna za ovu količinu smese). Prebacite pripremljenu smesu u tepsiju i poravnajte je.
  4. Pečenje:
    • Zagrejte rernu na 180°C i stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu. Pecite 25-30 minuta, ili dok površina ne postane zlatno smeđa i čvrsta na dodir.
  5. Služite:
    • Kada je ovsena kaša zapečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Servirajte porcije, i po želji, prelijte još malo meda, javorovog sirupa, jogurta ili svežeg voća.

Foto: Unsplash