Zapečena ovsena kaša je odličan način da uživate u zdravom doručku koji će vas brzo zasititi, a uz to je i jednostavna za pripremu.
Kako da je spremite otkrivamo vam u nastavku teksta.
Sastojci:
- 200 g ovsenih pahuljica
- 400 ml mleka (možete koristiti biljno mleko po izboru)
- 1 jaje
- 2 kašičice meda ili javorovog sirupa (po želji)
- 1 kašičica vanilin šećera ili 1/2 kašičice esencije vanile
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice cimeta (opcionalno)
- Prstohvat soli
- 100 g voća po izboru (npr. borovnice, jagode, banane, ili suvo grožđe)
- 50 g iseckanih orašastih plodova (orahe, bademe, lešnike) ili semenki (po izboru)
- 1-2 kašičice kokosovog ulja ili maslaca (za premazivanje)
Priprema:
- Priprema smese:
- U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, mleko, jaje, med (ili javorov sirup), vanilu, prašak za pecivo, cimet (ako koristite), i prstohvat soli. Dobro promešajte sve sastojke da se sjedine. Ova smesa treba da bude kremasta, ali ne previše tečna. Ako je previše gusta, možete dodati još malo mleka.
- Dodavanje voća i orašastih plodova:
- Umešajte u smesu voće i iseckane orašaste plodove ili semenke. Ako koristite banane, možete ih iseći na kolutove i staviti ih direktno u smesu.
- Priprema tepsije:
- Podmažite tepsiju sa malo kokosovog ulja ili maslaca (oko 20×20 cm tepsija je idealna za ovu količinu smese). Prebacite pripremljenu smesu u tepsiju i poravnajte je.
- Pečenje:
- Zagrejte rernu na 180°C i stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu. Pecite 25-30 minuta, ili dok površina ne postane zlatno smeđa i čvrsta na dodir.
- Služite:
- Kada je ovsena kaša zapečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Servirajte porcije, i po želji, prelijte još malo meda, javorovog sirupa, jogurta ili svežeg voća.
Foto: Unsplash