Dok razvijene zemlje zapada beleže bizarnu poteru za toalet papirom, u domaćim prodavnicama zavladala je prava jagma za brašnom, a ujedno i za kvascem, tako da su oni sporiji kupci, koji su odlučili da se vrate domaćem hlebu tokom samoizolacije, ostali praznih ruku. Dok se industrijski kvasac ne vrati na police, predlažemo vam zamenu, i to od jabuka. Lako ju je napraviti, ali je potrebno nekoliko dana da postane aktivan. Jednom kada dobijete kvasac, samo ga održavate brašnom i vodom, i koristite kao i običan. Potrebni su vam samo jedna jabuka, 750 g oštrog brašna i 520 ml vode. Priprema se tako što izmešate pola kilograma brašna sa 350 ml vode pa dodate naribanu jabuku. Dobro promešajte i stavite u veću teglu, i to tako da ostane nešto slobodnog prostora. Zatvorite je i ostavite tako tri dana – smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Zatim izvadite smesu i pola bacite, ili napravite, na primer, palačinke, jer je to višak. U drugu polovinu smese zamesite 250 g brašna i 170 ml vode. Ponovo ovako pripremljenu smesu stavite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi, gledajući kada će se ponovo pojaviti mehurići – tada je domaći kvasac spreman za upotrebu. Za dobar hleb vam je potrebno 250 g kvasca od jabuka. Ostatak održavajte aktivnim dodavanjem brašna i vode kako bi smesta ostala žitka.
Povezane teme
Recept za raw cimet rolnice
Raw cimet rolnice su savršen spoj zdravih sastojaka i nezaboravnog ukusa, idealne za sve ljubitelje veganske i sirove ishrane
Restoran GIG postao simbol vrhunskog fine dining iskustva u Beogradu, prema Mišelinovom vodiču
Restoran GIG, poznat po svojoj fine dining kuhinji, postigao je neverovatan uspeh uvrštavanjem u prestižnu listu Mišelinovih preporuka
Ekskluzivno: Praznično iznenadjenje Gorkog Lista
Legendarni biter lansirao ekskluzivno limitirano izdanje boce kojom otkriva deo svog dugo čuvanog tajnog sastava
Recept za novogodišnje keksiće
Bilo da ih pravite za uživanje sa porodicom, deljenje sa prijateljima, ili kao ukusan poklon, novogodišnji keksići su pravi izbor
Ljubav na prvi zalogaj – Crazy Pizza osvaja Beograd
Crazy Pizza – savremena dolce vita za modernog mislioca – zauvek će biti glavna tema svakog razgovora!
Najbolja hrana za brzi oporavak od prehlade
Iako, nažalost, ne postoji "čudesni lek" za prehladu, određena hrana može pomoći u ublažavanju simptoma i učiniti oporavak efikasnijim.
Koliko šolja kafe zaista treba da pijete dnevno
Nekoliko šolja kafe može izgledati kao normalna svakodnevica za ljubitelje napitka, ali pitanje je – koliko kafe je zaista previše?
Nešto potpuno novo na tržištu: Brzi i hranljivi obroci sada dostupni u vidu Argeta salata
Zaboravite na salatu kao usputni deo obroka – Argeta je redefinisala način na koji razmišljamo o ovoj omiljenoj hrani.
Zapečena ovsena kaša
Zapečena ovsena kaša je odličan način da uživate u zdravom doručku koji će vas brzo zasititi, a uz to je i jednostavna za pripremu.
Bakina tajna: Mediteranske note stižu u pravi čas
U susret sve hladnijim danima, brend Bakina Tajna obradovao nas je potpuno novim proizvodima, umacima od paradajza.
Recept za viralne Dubai palačinke
Slatki ukusi Bliskog istoka stigli su i do naše zemlje, donoseći nam ultra-viralne Dubai palačinke, a mi vam donosimo recept.