Pića na biljnoj bazi koja zamenjuju mleko.
Post je verska tradicija sa značajnim ograničenjima u ishrani. Međutim, u naše vreme nije tako teško držati post: nećete morati ni da se odreknete svog omiljenog lattea, jer danas nebrojene varijacije na temu mleka na biljnoj bazi zamenjuju tradicionalno kravlje i kozje mleko.
KOKOSOVO MLEKO
Kokosovo mleko je bela, slatka tečnost koja se dobija iz pulpe zrelog kokosa. Za orijentalnu kuhinju ovo je neizostavan sastojak, jer se najpopularnije vrste supa i sosova pripremaju upravo od kokosovog mleka. Međutim, treba ga razlikovati od sada popularne „kokosove vode“ (ili kokosovog soka) – prirodne tečnosti koja se ekstrahuje iz samog kokosa. Suprotno tome, kokosovo mleko se veštački proizvodi mešanjem kokosove pulpe i vode.
Ovaj proizvod se ne koristi u čistom obliku, ali je vrlo često prisutan u koktelima i jelima.
Međutim, mleko na biljnoj osnovi apsolutno nije bezopasno. Zbog visokog sadržaja masti, preporučuje se da se kokosovo mleko konzumira kao sastojak, ali ne i kao samostalno piće.
BADEMOVO MLEKO
Bademovo mleko je piće napravljeno od badema i vode. Slično je drugim vrstama biljnog mleka, ali je jedno od najpopularnijih zbog svog blagog ukusa i kompozicionih karakteristika: bademovo mleko ne sadrži laktozu i holesterol, a pošto su bademi jedan od glavnih izvora kalcijuma, ovo mleko ima prednost u odnosu na slične proizvode.
Bademovo mleko ne biraju samo vegetarijanci, već i ljudi koji ne podnose životinjsko mleko i sojino mleko.
A sada o lošim vestima. Bademovo mleko kupljeno u prodavnici često može sadržati dodatak ishrani karagenan, koji provocira pojavu upale gastrointestinalnog trakta i veoma je opasan u slučaju čira. I teško je pronaći druge mogućnosti na našim geografskim širinama – osim možda samostalnog pravljenja bademovog mleka kod kuće.
SOJINO MLEKO
Sojino mleko je mleko na biljnoj bazi napravljeno od soje. Ova vrsta mleka pojavila se u istočnoj Aziji, gde je i dalje možda najpopularniji sastojak u kuvanju. Od sojinog mleka se prave tofu, jogurt od soje, mlečni šejkovi itd.
Sojino mleko se dobija od suvog mleka u prahu – za njegovu proizvodnju soja je prethodno natopljena nekoliko sati, rezultujuća masa se kuva, filtrira i hladi. Proizvod je dodatno obogaćen kalcijumom i vitaminom B12, koji se takođe nalaze u kravljem mleku.
Sojino mleko telo lako apsorbuje – postoje čak i adaptirana mleka za bebe zasnovane na sojinim proteinima. Međutim, uprkos svim korisnim svojstvima, proizvod se kritikuje zbog složenog sastava: na primer, fitinska kiselina, kojom je soja bogata, ometa apsorpciju gvožđa.
foto:Pinterest