Tart možete praviti na različite načine sa različitim voćem. Jedan od predloga je tart sa šljivama začinjen cimetom, muskutnim oraščićem i bademom. Pravi se brzo i lako a sjajno ide uz ove jesenje dane!
Sastojci:
- 200 g putera ne direktno iz frižidera
- 150 g šećera
- 1 vanil šećer ili nekoliko kapljica ekstrakta od vanile
- 2 žumanceta
- kašika pavlake
- 3 kašike ulja ili varjača masti
- 400 g brašna
- prašak za pecivo
Nadev:
- 15 šljiva
- kašika cimeta i muskatnog oraščića
- 20 g šećera
- šaka badema u listićima
Priprema:
Puter umutiti sa šećerom i vanil šećerom, dodati žumanca, pavlaku i ulje. Pomešati brašno i prašak za pecivo, dodati u pripremljenu smesu i varjačom sjediniti.
Treba vam desetak minuta da umesite testo, ne treba duže jer treba da bude prhko, odnosno da se raspada u rukama. Stavite ga u kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na pola sata.
Nakon toga testo razvucite oklagijom ili rukom u posudi u kojoj ćete ga peći. Testo izbockajte viljuškom i preko poređajte očišćene šljive, koje ste presekli na pola. Ređajte jednu do druge i tako sve ukrug. Zatim pospite šećerom, cimetom i muskatnim oraščićem, a po želji možete posuti i šaku badema u listićima.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Foto:
Tekst: S.M.