ŠTA ĆEMO SA HRANOM OD USKRSA: ITALIJANI SU IH NAZVALI “ĐAVOLJA JAJA”

Posle tek minulog Uskrsa verovatno vam je ostalo dosta hrane, a pre svega kuvanih, obojenih jaja koje ove godine niste mogli da podelite sa gostima. Ipak, svom stolu u narednim danima možete dodati još neki  zalogaj maštovitog izgleda i ukusa.

Punjena jaja ili “đavolja”, kako su se u svom zavičaju, Italiji nazivala početkom 18. veka, zbog velike količine ljutih začina, mžete napraviti sa doslovno bilo čime što vam se našlo u frižideru. Reč je o začinjenim žumancima kojima možete dodati paradajz, razne vrste sireva, piletinu, ribu. Za sve recepte je osnova tvrdo kuvano jaje presečeno na pola, a začinjavaju se žumanca, koja je lako izvaditi iz belanca. Donosimo nekoliko predloga i ujedno inspirišemo na neki sopstveni, originalni recept.

PRVI PREDLOG

Žumanca odvojte od belanca, izgnječite ih u činiji. Dodajte majonez, kiselu pavlaku, senf, i ako imate, nekoliko kapi sosa vorčester, koji se može pronaći u većim mareketima. Sve dobro umešajte u glatku smesu, posolite i pobiberite. Napunite lađice od belanaca ovim nadevom pomoću kesice za ukrašavanje. Ako je nemate, pomoći će čista plastična kesica kojoj ste prethodno odsekli jedan zatvoreni ugao. Ukrasite svako jaje komadićem crvene paprike i listićem peršuna.

DRUGI PREDLOG

Odvojena žumanca posolite, pobiberite i pomešajte sa limunovim sokom, majonezom, hrenom i, ako imate, dodajte malo vlašca. Belanca napunite ovom smesom i pospite peršunom. Ovako punjena jaja odlično se slažu sa salatama od kuvanog povrća, hladnim pečenjem i sirom.

TREĆI PREDLOG

Žumanca izgnječite viljuškom i dodajte im pastu od sardina, ili piletine, kuvane ili pečene, a odlično može poslužiti i tunjevina. Od smese oblikujte kuglice veličine oraha i stavite u prazne polovine od belanaca. Umesto peršuna za završni ukus – i ukras – možete koristiti kapar.