Vafli sa sladoledom odlična su poslastica, ali ako ih jedete sa sezonskim voćem, mogu biti odlična užina, pa čak i doručak
Iako ih najčešće biramo zimi, blago hrskavi spolja, a meki iznutra, posluženi uz preliv od karamele i sladoled od vanile (recimo), vafli mogu biti savršena poslastica za tople dane.
Premda deluju lako za spremanje – lagano kao palačinke, ako se omaši mera ili ispusti neki sastojak, a možda i pretera u količini, lepiće se za aparat ili ispasti gnjecave. Dajemo recept koji sigurno uspeva, služi se sa sladoledom od vanile (možete ga kupiti u radnji ili napraviti domaći), uz listiće nane i preliv od karamele.
Uživajte!
Sastojci: 4 jaja, 200 g šećera, 2 dl mleka, 2 dl ulja, kesica oraška za pecivo, kesica vanillin šećera, 500 g brašna
Sastojci za sladoled: 400 g slatke pavlake, 400 ml kondenzovanog mleka, pola kašicice ekstrakta od vanile
Za ukrašavanje: listići nane, preliv od karamele
Priprema: Sve sastojke dobro umutiti – ulupati sneg od belanaca, sipati šećer, dodati žumanca, brašno u koje ste prethodno umešali kesicu praška za pecivo, mleko, ulje, vanillin šećer. Pre stavljanja smese na kalup, premažite ga malo puterom ili uljem. Pecite i služite sa kuglom sladoleda od vanile, sa topiungom od karamele i listićima sveže nane.
Priprema sladoleda: Slatku pavlaku i kondenzovano mleko stavite na desetak minuta u zamrzivač da se ohlade, ali ne i zamrznu. Mutite mikserom slatku pavlaku, a dok je miksate, dodajte kondenozovano mleko i vanilu. Prespite smesu u posudu, prekrijte folijom i ostavite u zamrzivaču tokom noći.
Tekst: J. M.
Fotografije: Profimedia