Recept za raw cimet rolnice

Raw cimet rolnice su savršen spoj zdravih sastojaka i nezaboravnog ukusa, idealne za sve ljubitelje veganske i sirove ishrane. Inspirisane popularnim Erewhon receptom, ove rolnice ne zahtevaju pečenje, a ipak pružaju bogatstvo ukusa zahvaljujući kombinaciji indijskih oraha, urmi, kokosa i, naravno, mirisnog cimeta. Brzo se pripremaju, a njihova mekanost i slatkoća oduševiće svakog ko voli da uživa u zdravim poslasticama. Bilo da ih pripremate kao užinu, doručak ili dezert, ove rolnice će vas oduševiti jednostavnošću i savršenim balansiranim ukusima.

Sastojci:

Za testo:

  • 1 šolja indijskih oraha (potopljenih u vodi 4-6 sati)
  • 1 šolja urmi (potopljenih u vodi 10 minuta, odstranjeni koštice)
  • 1/2 šolje kokosovog brašna
  • 1/4 šolje kokosovog ulja (otopljenog)
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • 1/4 šolje javorovog sirupa (ili meda, po želji)
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 1/2 šolje urmi (potopljenih u vodi 10 minuta, odstranjeni koštice)
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 1/4 šolje kokosovog brašna
  • 1 kašičica kokosovog ulja (otopljenog)
  • 2 kašičice javorovog sirupa (ili meda, po želji)
  • Prstohvat soli

Za preliv:

  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 1 kašičica javorovog sirupa
  • 1/2 kašičice vanilin ekstrakta

Priprema:

  1. Priprema testa:
    • U blenderu pomešajte potopljene indijske orahe i urme dok ne dobijete glatku smesu.
    • Dodajte kokosovo brašno, kokosovo ulje, vanilu, javorov sirup i prstohvat soli, pa blendujte još nekoliko sekundi dok se sve dobro sjedini.
    • Na plastičnoj foliji ili papiru za pečenje, ravnomerno rasporedite smesu u obliku pravougaonika debljine oko 1 cm.
  2. Priprema fila:
    • U blenderu blendujte potopljene urme dok ne postanu glatke.
    • Dodajte cimet, kokosovo brašno, kokosovo ulje, javorov sirup i prstohvat soli, pa blendujte dok sve ne postane kremasto.
    • Ravnomerno nanesite fil na pripremljeno testo.
  3. Rolovanje:
    • Pažljivo, uz pomoć papira za pečenje, urolajte testo sa filom u čvrst rolat. Pomoću oštrog noža iseckajte rolat na jednake delove (otprilike 10-12 rolnica).
  4. Preliv:
    • U maloj posudi, pomešajte kokosovo ulje, javorov sirup i vanilin ekstrakt. Prelijte rolnice pre nego što ih poslužite.
  5. Hlađenje:
    • Stavite rolnice u frižider na 30-60 minuta da se stegnu i postanu čvršće.

Uživajte u zdravim, sirovim, veganskim cimet rolnicama! Savršen su izbor za doručak, užinu ili čak kao dezert, a bez potrebe za pečenjem!

foto: Erewhon promo