Raw cimet rolnice su savršen spoj zdravih sastojaka i nezaboravnog ukusa, idealne za sve ljubitelje veganske i sirove ishrane. Inspirisane popularnim Erewhon receptom, ove rolnice ne zahtevaju pečenje, a ipak pružaju bogatstvo ukusa zahvaljujući kombinaciji indijskih oraha, urmi, kokosa i, naravno, mirisnog cimeta. Brzo se pripremaju, a njihova mekanost i slatkoća oduševiće svakog ko voli da uživa u zdravim poslasticama. Bilo da ih pripremate kao užinu, doručak ili dezert, ove rolnice će vas oduševiti jednostavnošću i savršenim balansiranim ukusima.
Sastojci:
Za testo:
- 1 šolja indijskih oraha (potopljenih u vodi 4-6 sati)
- 1 šolja urmi (potopljenih u vodi 10 minuta, odstranjeni koštice)
- 1/2 šolje kokosovog brašna
- 1/4 šolje kokosovog ulja (otopljenog)
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 1/4 šolje javorovog sirupa (ili meda, po želji)
- Prstohvat soli
Za fil:
- 1/2 šolje urmi (potopljenih u vodi 10 minuta, odstranjeni koštice)
- 1 kašičica cimeta u prahu
- 1/4 šolje kokosovog brašna
- 1 kašičica kokosovog ulja (otopljenog)
- 2 kašičice javorovog sirupa (ili meda, po želji)
- Prstohvat soli
Za preliv:
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 1 kašičica javorovog sirupa
- 1/2 kašičice vanilin ekstrakta
Priprema:
- Priprema testa:
- U blenderu pomešajte potopljene indijske orahe i urme dok ne dobijete glatku smesu.
- Dodajte kokosovo brašno, kokosovo ulje, vanilu, javorov sirup i prstohvat soli, pa blendujte još nekoliko sekundi dok se sve dobro sjedini.
- Na plastičnoj foliji ili papiru za pečenje, ravnomerno rasporedite smesu u obliku pravougaonika debljine oko 1 cm.
- Priprema fila:
- U blenderu blendujte potopljene urme dok ne postanu glatke.
- Dodajte cimet, kokosovo brašno, kokosovo ulje, javorov sirup i prstohvat soli, pa blendujte dok sve ne postane kremasto.
- Ravnomerno nanesite fil na pripremljeno testo.
- Rolovanje:
- Pažljivo, uz pomoć papira za pečenje, urolajte testo sa filom u čvrst rolat. Pomoću oštrog noža iseckajte rolat na jednake delove (otprilike 10-12 rolnica).
- Preliv:
- U maloj posudi, pomešajte kokosovo ulje, javorov sirup i vanilin ekstrakt. Prelijte rolnice pre nego što ih poslužite.
- Hlađenje:
- Stavite rolnice u frižider na 30-60 minuta da se stegnu i postanu čvršće.
Uživajte u zdravim, sirovim, veganskim cimet rolnicama! Savršen su izbor za doručak, užinu ili čak kao dezert, a bez potrebe za pečenjem!
foto: Erewhon promo