Hrskavo testo, bogato semenkama, zahvaljujući kombinaciji dva tipa brašna, mami nepca!
Sastojci:
Za testo:
- 120 g speltinog brašna (ili ražanog)
- 100 g integralnog pšečničnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 puna kašika kisele pavlake
- 100 g hladnog maslaca
- 6 kašika hladne vode
Za fil:
- 200 g spanaća
- 2 jaja
- 100 g feta sira
- čeri paradajz
- 2 dl kisele pavlake
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice susama
- kašika lanenon semena
- kašika semena bundeve
Priprema:
U dublju činiju stavite obe vrste brašna, dodajte jaje, puter isečen na listiće, prašak za pecivo, so, punu kašiku kisele pavlake i hladnu vodu. Umestite testo rukama, oblikujte loptu od testa, uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje sat vremena.
U činiji viljuškom umutite jaja, sir, kiselu pavlaku i so pa dodajte iseckani spanać. Sve fino promešajte.
Testo izvadite iz zamrzivača i oklagijom ga rastanjite na papiru. Prebacite testo sa papirom u kalup, malo utapkajte prstima po uglovima. Preko testa rasporedite smesu sa spanaćem. U toku pečenja nadev će se fino nadići, tako da ga ravnomerno rasporedite da ne prelazi ivice testa jer će vam možda iskapati po dnu rerne.
Rernu zagrejte na 180 stepeni pa pecite oko 20 minuta, da fino porumeni odozgo. Preko ohlađene pite, možete je premazato začinjenom rikotom i posuti bosiljkom.
Servirajte toplo, a veoma je lepo i kada se ohladi.
Fotografija: Shutterstock