Recept dana: Zapečeni punjeni batat

Slatkast ukus ovog duguljastog krompira daje poseban šmek ovom jelu, a ideja za nadev je mnogo.

Sastojci:

  • 4 srednja batata (oko 1,5 kg)

1. Nadev sa tunom

  • karamelizovani luk
  • masline bez koštica
  • rendani kačkavalj
  • puter
  • konzerva tune

2. Meksički nadev

  • bolonjez umak ili mešano mleveno meso
  • 2 kašike kukuruza šećerca
  • 2 kašike crvenog pasulja
  • rendani kačkavalj
  • malo maslaca

3. Punjenje sa piletinom

  • pečeni pileći file
  • nekoliko šampinjona
  • 2 kašike graška
  • 2 kašike pesto umaka
  • malo feta sira
  • nekoliko čeri paradajza

Priprema:

Batate operite i obrišite suvom krpom i poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. U zagrejanoj rerni pecite ih na 180 stepeni oko 45 minuta. Za to vreme pripremite nadev. Ne morate se striktno držati recepta, već iskoristite namirnice koje imate u frižideru ili su vam preostale od ručka.

Kada je batat pečen, prepolovite ga i viljuškom lagano izvadite “meso” i pomešajte sa malo maslaca i začinite. Dodajte željene namirnice, narendajte sir, vratite u rernu i pecite, na 180 stepeni, dok se sir ne otopi.

Foto: Shutterstock