Tradicionalna bugarska čorba, zdrava i ukusna, iako bez mesa, može biti samostalan obrok.
Svi oni koji su na veganskom ili hrono režimu treba da je uvrste u jelovnik. Sočivo obiluje brojnim mineralima, vitaminima i biljnim proteinima.
Sastojci:
- 1 1/2 šolje (od 250 ml) crvenog ili smeđeg sočiva
- 3-4 srednje šargarepe, isečene na krupnije komade
- 2 velika luka, sitno iseckana
- 2 lovorova lista
- 2-3 čena belog luka, sitno iseckanog
- limunov sok
- so i biber (po ukusu)
- kašičica mlevene kurkume i kumina
- peršunovo lišće, sitno seckano
Priprema:
Temeljno oprati sočivo i najbolje je ostaviti ga preko noći da nabubri. Na taj način postupak pripreme biće vam znatno olakšan.
U većoj šerpi na malo ulja izdinstati iseckani luk i šargarepu. Kada omekšaju, doliti dve čaše vode, pa staviti sočivo. Kada počne da vri, doliti još vode da sočivo lepo ogrezne, začiniti i kuvati oko pola sata. Ukoliko volite kremastijuu teksturu možete sočivo procediti (čuvajući tečnost u kojoj se sočivo kuvalo) i izblendati ga u blenderu, pa vratiti u tečnost. Poslužite toplo sa sitno seckanim peršunovim lišćem i limunom.
Foto: Shutterstock