Recept dana: Tost torta od pečuraka

Iako se vrlo jednostavno priprema, može se reći da je reč o specijalitetu. Odlična ideja za večeru ili posluženje za goste, bilo kao predjelo za veća slavlja ili kao slana delicija za večernje druženje uz čašu belog vina.

Sastojci:

  • pakovanje tosta (500 g)
  • 5 jaja
  • 400 g šampinjona
  • 2 praziluka
  • 200 g mesnate slanine
  • 200 g praške šunke
  • 200 ml pavlake
  • 20 g margarina
  • 2 kašike prezle
  • 4 kašike ulja
  • mešavina začina
  • so, biber, origano (po ukusu)

Priprema:

Praziluk iseći na kolutove, šampinjone na listove, a slaninu i prašku šunku na kockice. Na malo ulja propržiti praziluk i slaninu, a potom dodati pečurk i začine po ukusu. Dinstati dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Ostaviti da se ohladi, dodati 2 jajeta i prezle , pa polako promešati. 

Užu i dublju tepsiju za pečenje premazati margarinom. Tost umakati u mleko, parče po parče, pa njima prekriti dno tepsije. Premazati sa malo pripremljenog fila, te isti postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti redom tosta.

Posebno umutiti preostala jaja (tri), pavlaku i malo mleka, pa preliti preko pripremljene torte i ostaviti da odstoji 20 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C dok lepo ne porumeni.

Foto: Shutterstock