Ukoliko želite potpuno zdravu verziju ovog slatkiša, možete izbaciti šećer ali imajte u vidu da je šećer neophodan kako bi se pločice stvrdnule. Ukoliko koristite samo med, nećete dobiti hrskave pločice.
Možete napraviti veću količinu, odložiti u hermetički zatvorenu posudu i sladiti se bar desetak dana.
Sastojci:
- 100 g crnog susama
- 100 g svetlog susama
- 30 g suvog grožđa
- 30 g urmi ili nekog drugog suvog voća (šljive, kajsije, brusnice…)
- 30 g indijskog oraha (ili lešnika, badema)
- 3 kašike meda
- 6 kašika šećera
- javorov sirup
Priprema:
Najpre, na suvom tiganju propržite susam (crni i svetli), vodeći računa da se ne preprži, oko desetak minuta na srednjoj temperaturi. Potom, susam izručite u manju posudu i ostavite da se ohladi.
U tiganj dodajte med i šećer i na umerenoj temperaturi pustite da se otope, sve vreme mešajući. Kada šećer i med postanu tečni, sklonite sa šporeta i umešajte susam i sitno seckano suvo voće. Konzistenciju ćete proceniti tokom rada, ukoliko je ređa dodaćete još suvih sastojaka, a u suprotnom dodaćete još javorovog sirupa ili meda. Na plehu, na koji ste stavili papir za pečenje, masu rukama ravnomerno utapkajte i oštrim nožem naznačite debljinu i veličinu štanglice koje želite. Ostavite na sobnoj temperaturi da se stvrdnu.
Foto: Shutterstock