Unesite duh leta u svoj dom, poslužite sufle u visokim, finim staklenim čašama i imaćete osećaj da ste u nekom baru na plaži. Dekorišite ga listićima nane i kriškama svežeg limuna.
Sastojci:
- 4 jaja
- 8 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- sok od limuna
- naribana korica limuna
- 2 kašike brašna
- 6 većih izdubljenih limunova
Priprema:
Odaberite veće komade limuna, jer će vam oni odlično poslužiti umesto posudica za pečenje. Prethodno svaki limun operite toplom. Odsecite 1/3 vrha i ostavite na stranu (može da posluži kao dekoracija), a ostali deo pažljivo izdubite.
Prvo oštrim nožem zasecite svuda u krug, a potom kašičicom izvadite sredinu. Pokušajte da odvojite što više od unutrašnje, bele kore, da sufle posle ne bi bio gorak. Ako je potrebno, zasecite dno ravno da bi korpice mogle da stoje. Zatim, preokrenite izdubljene limune da bi se ocedio višak soka.
Odvojte žumanca od belanaca, a rernu uključite na 180°C da se polako greje.
Žumanca stavite u dublji sud, dodajte 4 kašike šećera, vanilin šećer, brašno, sok i koricu neprskanog limuna, pa sve kuvajte na pari desetak minuta dok se krem na zgusne. Posebno umutite čvrstu penu od belanaca, dodajte preostali šećer i pažljivo umešajte u smesu od žumanaca koja se malo prohladila.
Napunite izdubljene korpice od limuna do 2/3 visine. Poređajte na pleh i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peku oko 20-tak minuta. Nemojte otvarati vrata za vreme pečenja. Sufle je gotov kada lepo naraste, a gornja korica dobije finu, rumenu boju. Izvadite iz rerne, pospite šećerom u prahu i odmah poslužite.
Foto: Shutterstock