Hrskava, slana zanimacija u vidu štapića uvek je dobrodošla bez obzira da li organizujete neko slavlje, čekate goste na popodnevno druženje ili porodično gledate film. A ukoliko nešto preostane, eto vam i odličnog doručka za posao. Slobodno napravite veću meru, jer će u hermetički zatvorenoj posudi sačuvati svežinu, pa štapiće možete konzumirati tokom cele nedelje.
Sastojci:
Testo:
- 200 ml mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 20 g kvasca
- 350 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike ulja
- malo soli
Nadev:
- 200 grama mekanog sira za premaz
- 150 grama maslina
- morska so
- kim
- susam
Priprema:
Zamesiti testo od navedenih sastojaka osim žumanceta. Ostaviti testo da odstoji barem pola sata, pa ga razvijte na 2 cm debljine u pravougaonik.
Premažite ga sirom i pospite seckanim maslinama i susamom.
Potom, uvijte u rolat, rastanjiti, iseći na trake širine 2 cm i rolati ih. Ređati u podmazan pleh. Premazati žumancetom i posuti krupnom morskom solju i kimom. Ukoliko ne volite aromu kima, možete upotrebiti mak ili susam.
Peći na 180 stepeni oko 40 minuta da štapići lepo porumene.
Foto: Shutterstock