Nezamislivo je bilo kakvo slavlje bez roštilja u kome su ćevapčići nezaobilazni. Omiljeni su na celom balkanskom području i svaka zemlja, kraj, grad imaju svoju recepturu po kojoj su poznati. I svako ljubomorno čuva sastojke koji se kriju u ćevapu, kao i način pripreme. Nekima je tajna u izboru mesa, nekima u dodacima koji se sjedinjuju sa mesom, a nekima gde, kako i koliko dugo se peku.
Mi vam predstavljamo recept koji se sastoji od svinjskog i junećeg mesa sa začinima, a koje možete ispeći kod kuće. Možete ih peći na kućnom roštilju ili na tiganju, a naš predlog je da ih ispečete u rerni. Probajte, uverićete se da nisu ništa manje ukusni od onih koje rado konzumirate.
Sastojci:
- 750 g mlevenog junećeg mesa
- 400 g mlevenog svinjskog mesa
- glavica i četiri čena belog luka
- dve kašičice sode bikarbone
- kašika mlevene paprike
- 1 jaje
- 150 ml kisele vode
- maslinovo ulje
- glavica crnog luka
- veza peršuna
- 6 tortilja
Priprema:
U veću posudu stavite juneće i svinjsko meso, zatim oljuštite i iseckajte četiri čena belog luka. Dodajte sodu bikarbonu, papriku i začine. Dodajte jaje i rukama izmešajte smesu, a zatim sipajte kiselu vodu, da se sve sjedini.
Meso podelite na desetak delova, a zatim svaki deo oblikujte kao kobasicu – neka bude dugačka oko deset centimetara, širine oko dva centimetra. Stavite ćevape na podmazan pleh, prekrijte folijom i ostavite da odstoje u frižideru.
Pecite ih na roštilju, ili u tiganju na šporetu na srednjoj temperaturi, ne duže od 15 minuta. Poslužite sa tortiljama i prilozima koje volite.
Foto: Shutterstock