Turske poslastice su nadaleko čuvene i takoreći ih je bezbroj. Jedna od njih je sambali, tradicionalni turski kolač, a specifičan je po tome što ne sadrži ni jaja ni brašno. Osnovu ovog deserta čini biskvit sačinjen od griza, mleka i šećera. Kao i mnogi turski slatkiši, i ovaj se preliva sirupom od šećera, što mu daje sočnost i mekoću.
Sastojci:
Za biskivit:
- 200 g kristal-šećera
- 250 ml mleka
- 400 g pšeničnog griza
- pola kašičice praška za pecivo
Za sirup:
- 200 g kristal-šećera
- 250 ml vode
- 3 velike kašike soka od svežeg limuna
Za dekoraciju:
- desetak oljuštenih badema
Priprema:
Sve sastojke za biskvit stavite u posudu i sjedinite ih mikserom. Kalup za pečenje premažite margarinom i brašnom ili ga obložite papirom za pečenje, pa smesu stavite u kalup i poravnajte je, da bude ravnomerno raspoređena. Pokrijte folijom i ostavite sa strane da odstoji bar sat vremena, dok griz ne upije mleko.
Za to vreme pripremite sirup. U manju šerpu stavite vodu i šećer i na srednje jakoj temperaturi sve vreme mešajte dok se šećer ne istopi i stvori srednje gust sirup. Dodajte sok od limuna i kuvajte još pet minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Posle sat vremena, masu za biskvit isecite na komade željenog oblika i veličine. U svaki izrezani deo utisnite po jedan badem.
Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta, dok kolač ne dobije zlatnožutu boju. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne i odmah prelijte sirupom, pa ga ostavite da se ohladi. Držite ga u frižideru.
Foto: Shutterstock