Svi znamo da je pravo majstorstvo napraviti riblju čorbu i da se tačno zna u kojim restoranima je ona vrhunska. Tajna savršeno ukusne riblje čorbe se krije, između ostalog, u izboru ribe, balansu ukusa, odnosno začina (svaki majstor ima svoju tajnu), a veoma je važno i u čemu se kuva (najbolji je kotlić). Ali, da bi zadovoljili svoju želju za ribljom čorbom i kako bi ona bila deo vašeg jelovnika, možete je i sami napraviti. I to na vrlo jednostavan i brz način. Iako neće biti ribarskih ruku delo, biće sasvim dobrog ukusa i zadovoljiće apetit za ovim specijalitetom.
Sastojci:
- 500 g smrznutog oslića
- 2 veće glavice luka
- 2 šargarepe (sitno seckane ili rendane)
- koren celera (srednje veličine, na kockice iseckan)
- smesa začina za riblju čorbu
- 2 lista lovora
- nekoliko kašika paradajz pelata
- 1 kašika aleve paprike
- peršunovo lišće (sitno seckano)
- 2 kašike brašna
- ulje
Priprema:
Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni luk, koren celera i šargarepu, povremeno dolivajući vodu (pomalo). Kad povrće omekša, doliti 2-3 čaše vode, dodati prethodno razmućenu smesu za riblju čorbu, lorberov list, pelat od paradajza i pustiti da provri. Potom, ubaciti smrznute komade oslića (koje možete iseći na komade). Po potrebi doliti još vode i kuvati na jačoj temperaturi dvadesetak minuta. Zatim, razmutiti brašno i alevu papriku u šoljici vode (tako da ne bude grudvica) sipati u čorbu i prokuvati još pet minuta. Na kraju, dodati sitno seckano peršunovo lišće.
Ukoliko volite, zajedno sa oslićem možete staviti i testeninu (po izboru), otprilike isto vreme je potrebno da se skuvaju. Ili, možete odvojeno skuvati željeno testo.
Foto: Shutterstock