Ovo jelo je karakteristično za Vojvodinu, gde je testenina (u brojnim slanim i slatkim varijacijama) tradicionalna delicija, vrlo često na trpezi. Nekada je postojao dan u nedelji kada se služilo čuveno nasuvo (sa sirom, kupusom, krompirom, u slanoj varijanti, i sa makom ili orasima, u slatkoj). To je bio petak. A zašto baš peti dan u nedelji? Zato što dan uoči vikenda treba jesti nešto laganiju hranu (bez mesa), koje će se već tokom subote i nedelje naći na meniju, opet pripremnljeno na više različitih načina (kuvano, pečeno…)
Sastojci:
- 500 g širokih rezanaca (taljatele)
- 250 g maka ili oraha
- 15 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 dcl mleka
- cimet (ako volite)
- 50 g putera
Priprema:
U blago posoljenu kipuću vodu stavite rezance i kuvajte ih 15-ak minuta. Procedite, pa stavite u šerpu sa puterom. Dodajte mak koji ste prethodno pomešali sa mlekom, šećerom, vanilinom, cimetom i ravnomerno izmešajte sa testeninom.
Ukoliko volite i mak i orahe, onda najbolje napravite dve smese (125 g maka plus 7,5 kašika šećera, 150 ml mleka) i (125 g oraha plus 7,5 kašika šećera, 150 ml mleka), na 250 g testenine.
Foto: Shutterstock