Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima – slatko posno uživanje

Ovo jelo je karakteristično za Vojvodinu, gde je testenina (u brojnim slanim i slatkim varijacijama) tradicionalna delicija, vrlo često na trpezi. Nekada je postojao dan u nedelji kada se služilo čuveno nasuvo (sa sirom, kupusom, krompirom, u slanoj varijanti, i sa makom ili orasima, u slatkoj). To je bio petak. A zašto baš peti dan u nedelji? Zato što dan uoči vikenda treba jesti nešto laganiju hranu (bez mesa), koje će se već tokom subote i nedelje naći na meniju, opet pripremnljeno na više različitih načina (kuvano, pečeno…)

Sastojci:

  • 500 g širokih rezanaca (taljatele)
  • 250 g maka ili oraha
  • 15 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 3 dcl mleka
  • cimet (ako volite) 
  • 50 g putera

Priprema:

U blago posoljenu kipuću vodu stavite rezance i kuvajte ih 15-ak minuta. Procedite, pa stavite u šerpu sa puterom. Dodajte mak koji ste prethodno pomešali sa mlekom, šećerom, vanilinom, cimetom i ravnomerno izmešajte sa testeninom.

Ukoliko volite i mak i orahe, onda najbolje napravite dve smese (125 g maka plus 7,5 kašika šećera, 150 ml mleka) i (125 g oraha plus 7,5 kašika šećera, 150 ml mleka), na 250 g testenine.

Foto: Shutterstock