Takozvani nepečeni slatkiši ne samo da vam štede vreme, već su i izuzetno zdravi. Kada ih jednom napravite, sigurno ćete se ponovo upustiti u tu slatku avanturu. Kombinacija namirnica je mnogo (različiti orašasti plodovi, sušeno ili sveže voće, ovsene pahuljice…), a ono najvažnije je da ne sadrže rafinisani šećer, osim onog prirodnog koji već u sebi imaju sastojci. Bez griže savesti, počastite se zdravim desertom, čak i ako se trudite da izbegavate slatko.
SASTOJCI:
- 1/2 šolje putera od kikirikija
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 1 šolja ekspandiranog pirinča (možete ga kupiti u radnjama zdrave hrane)
- 1 šolja krupno seckanih lešnika (pečenih)
- 250 g crne čokolade
PRIPREMA:
U tiganju propržite lešnike tako da dobiju zlatno-žutu boju. Kada se ohlade, iseckajte ih na krupnije komadiće.
U dubljoj činiji pomešajte puter od kikirikija i javorov sirup, vodeći računa da dobijete ujednačenu masu. Dodajte ekspandirani pirinač, seckane lešnike i čokoladu, koju ste prethodno rastopili i sve pomešajte. Pokvasite šake, kako se smesa ne bi lepila za njih, i oblikujte kružno ili pravougaono, u zavisnosti od poslužavnika. A ukoliko imate više strpljenja i vremena, možete napraviti kuglice.
Fotografije: Shutterstock