Tradicionalno tursko jelo koje podseća na picu sve je popularnije i kod nas i već je dobilo varijacije u odnos na originalni recept. Izvorni sadržaj kojim se puni testo podrazumeva mleveno meso ili sir, ali je jednako ukusno i samo sa povrćem ili u kombinaciji sastojaka koji vam se zadese u frižideru poput slaninice, šunke, suvog mesa… Upravo zato i podseća na picu. Odlična večera uz kiselo mleko.
Sastojci:
600 g brašna (mekog, glatkog)
kvasac
kašičica šećera
kašičica soli
1 jaje
150 ml ulja
2 dl mlake vode
2 dl mleka
Priprema:
U dublju posudu sipajte brašno i u sredinu stavite kvasac, šećer i so. Dodajte toplo mleko, vodu, jaje i ulje i zamesite mekše testo. Posudu prekrijte krpom i ostavite pola sata da testo odmori. Potom ga premesite i ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Kada ste dobili lepu, glatku, homogenu masu, vratite je u posudu da odstoji još sat vremena. U međuvremenu, napravite fil kojim ćete puniti pide.
Testo formirajte u oblik čamca, punite ga nadevom koji volite, savijajući ivice ka unutra, a krajeve testa pritisnete u špic.
Nadev 1.
300 g mlevenog junećeg mesa
glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
so, biber
paradajz sos
150 g mocarele ili nekog kačkavalja
Nadev 2.
200 g svežeg spanaća
250 g sitnog kravljeg sira
3 kašike pavlake
2 jaja
so, biber
2 čena belog luka
150 g mocarele
Tekst: Redakcija magazina Grazia
Foto: Shutterstock