Recept dana: Potaž od šargarepe koji ćete obožavati

Šargarepa je neizostavni sastojak brojnih jela kojima daje predivan slatkast ukus. Međutim, mnogi je nerado konzumiraju kao dominantno povrće (varivo, čorba), upravo zbog te svoje slatkoće. Gustu čorbu iliti potaž koji vam predstavljamo morate probati jer zahvaljujući začinima ona ima blago ljutkast ukus koji se na najlepši način preliće sa aromom koju daje šargarepa. Ovaj potaž možete konzumirati i topao i hladan. Možete ga poslužiti uz kašiku pavlake ili kiselog mleka i prepečene kockice hleba.

Sastojci:

  • 4 veće šargarepe
  • 1 crveni luk
  • 1 celer
  • ulje
  • 1 l vode
  • 2 kašike ljutog karija
  • kašičica soli
  • rendani đumbir ili u prahu 
  • 2 čena belog luka
  • biber
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

U šerpi sa dve kašike ulja, na tihoj vatri propržiti glavicu sitno iseckanog crvenog i belog luka i đumbir. Potom, dodajte krupno isečenu šargarepu i celer, dolijte malo vode i dinstajte desetak minuta. Posle toga sipajte predviđenu količinu vode i kuvajte dok povrće ne omekša. Sve sastojke izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom. Začinite solju i biberom, na kraju dodajte pavlaku i kuvajte još nekoliko minuta. U zavisnosti koliko je čorba gusta i vašeg ukusa, možete doliti još vode.

Fotografija: Shutterstock