Ima li šta bolje od tople čorbe tokom hladnih dana. Probajte ovaj potaž koji će vas osvojiti zavodljivim ukusom koji karfiolu daje muskatni orah.
Kаdа kupujete kаrfiol, izаberite glаvice koje su čvrste, kompаktne i teške zа svoju veličinu. Okolno zeleno lišće bi trebаlo dа izgledа sveže. Glavica trebа dа budu belа ili kremаsto-bela, bez brаon pegа i drugih flekа. Dodаvаnje mleka ili soka od limunа tokom kuvаnjа karfiola pomаže dа ostane bele boje.
Sastojci:
- glavica karfiola (oko 700 g)
- glavica crnog luka
- 1 veći krompir
- 2 šargarepe
- so, biber
- muskatni orah
- beli luk (u prahu)
- kisela pavlaka
- limun
- sitno seckano peršunovo lišće
Priprema:
Karfiol iscepkajte na cvetove, krompir oljuštite i isecite na komade, kao i šargarepu. Sve skuvajte, pa stavite u blender i izmiksajte da dobijete kompaktnu, ujednačenu smesu. Vodu u koju ste kuvali povrće ostavite sa strane.
Na malo ulja izdinstajte glavicu sitno seckanog crnog luka, kad postane staklast, dodajte usitnjeno povrće i dolijte vodu u kojoj se kuvalo. Začinite solju i biberom, na kraju dodajte na vrh noža (ili po ukusu) muskatni oraščić u prahu. Kada čorba provri, smanjiti temperaturu i umešati kiselu pavlaku, vodeći računa da se ne stvore grudvice, a možete je i posebno poslužiti. Potaž servirati sa malo seckanog peršunovog lišća. Poslužiti uz prepečene krutone i limun.
Foto: Shutterstock