Recept dana: Piletina u sosu od mirođije

Ovaj dodatak jelima  može da se koristi kao začin za mariniranje ribe, kao dodatak salati od kupusa, za različite soseve i prelive sa pavlakom ili krem sirom. Odličan ukus daje krompir salati ili salati od svežeg krastavca sa kiselim mlekom.

SASTOJCI:

500 g pilećeg belog mesa

veza mirođije

2-3 čena belog luka

kašika brašna

ulje

so, biber

2 kašičice sirćeta

PRIPREMA:

Pileće belo meso možete pripremiti kao šnicle ili ga iseći na kocke. Začiniti meso sa začinom od povrća i biberom i ostaviti bar pola sata da odstoji, Na ugrejanom teflon tiganju, na vrlo malo ulja ispeći komade mesa, tako da dobiju zlatno rumenu boju sa svih strana. Pečeno meso odložiti u vatrostalnu činiju.

Sos napravite tako što ćete vezu mirođije oprati, prosušiti i sitno iseckati. U manju šerpu sipati malo ulja i kašiku brašna i staviti na ugrejanu ringlu, Dodati mirođiju i malo vode, sve vreme mešajući da se ne stvore grudvice. Kad proključa, kuvati oko pet minuta i po potrebi doliti vodu, Začiniti solju i biberom, I na kraju dodati dve kašike sirćeta. Ukoliko volite, možete staviti i usitnjen beli luk.

Sosom preliti meso i poslužiti uz salatu, najbolje ide uz svež krastavac.

Foto: Shutterstock