I tople i hladne, jednako su ukusne. Idealne kao doručak ili večera, sa krem-sirom ili nekim drugim vama omiljenim nadevom.
Zavodljivo zelene, ne samo da su ukusne i zdrave, već su primamljive i deci koja ne vole spanać. Pa eto načina da i taj zeleniš bude deo njihovog jelovnika. Osim toga, ovo je odlična ideja za predjelo, koje će zašareneti trpezu, za okupljanja i slavlja. Osim sa sirom, palačinke možete premazati pavlakom u koju ste dodali sitno iseckani beli luk i peršunovo lišće ili mirođiju, za one koji vole pikantniji ukus.
Sastojci:
- 200 g svežeg ili smrznutog spanaća
- 2 jaja
- kašičica soli
- malo bibera
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- kašika ulja ili komadić putera
- 200 g brašna T400
- kašičica praška za pecivo
- ulje za prženje
Priprema:
Spanać dobro oprati i blanširati vrelom vodom, a ako koristite smrznuti, onda ga otopiti u mikrotalasnoj rerni ili u malo vode na šporetu. Potom, usitnite spanać u blenderu ili štapnim mikserom. Ostaviti da se ohladi. U dubljoj posudi izmešajte jaja, so, biber, mleko, vodu, ulje (puter) i usitnjeni spanać. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa mešajte dok masa ne postane ujednačena i glatka. Na zagrejanom teflonskom tiganju, pržite palačinike.
Foto: Shutterstock