Recept dana: Osvežavajući oslić sa povrćem pečen u rerni

Aromatična kombinacija raznovrsnog povrća ribi daje posebno neodoljiv ukus, zato obavezno isprobajte ovaj lagani, a osvežavajući recept.

Sastojci:

  • 1 kg oslića
  • 3 glavice crnog luka (isečenog na kolutove)
  • 1 manji karfiol
  • 1 šargarepa
  • 1 manja tikvica
  • 3 manja krompira
  • celer
  • 3 manja paradajza
  • so, biber
  • beli luk (nekoliko čenova, usitnjenih)
  • peršunovo lišće
  • maslinovo ulje
  • limun

Priprema:

Najpre ribu očistite, mada je zgodnije i praktičnije kupiti smrznutog oslića ili filete. Ukoliko se opredelite za smrznutu, prvo nek se otopi na sobnoj temperaturi, potom ribu operite, prosušite, pa začinite solju i biberom.

Potom, skuvajte karfiol dopola (da cvetovi ostanu u komadu, a u rerni će se potpuno ispeći). Šargarepu, luk, tikvicu i krompir isecite na kolutove, srednje debljine, paradajz prepolovite (ukoliko je veći) ili ostavite u komadu (ako su manji plodovi).

Zagrejte rernu na 180 C. Tepsiju nauljite, ravnomerno rasporedite povrće, koje ste prethodno začinili, pa preko stavite oslić i sve prelijte sa malo maslinovog ulja. Pokrijte alu-folijom i pecite 30-40 minuta. Desetak minuta pred kraj pečenja, otkrijte foliju i ostavite da se sve lepo zapeče.

Poslužite uz komade limuna i salatu po izboru.

Fotografija: Shutterstock