Aromatična kombinacija raznovrsnog povrća ribi daje posebno neodoljiv ukus, zato obavezno isprobajte ovaj lagani, a osvežavajući recept.
Sastojci:
- 1 kg oslića
- 3 glavice crnog luka (isečenog na kolutove)
- 1 manji karfiol
- 1 šargarepa
- 1 manja tikvica
- 3 manja krompira
- celer
- 3 manja paradajza
- so, biber
- beli luk (nekoliko čenova, usitnjenih)
- peršunovo lišće
- maslinovo ulje
- limun
Priprema:
Najpre ribu očistite, mada je zgodnije i praktičnije kupiti smrznutog oslića ili filete. Ukoliko se opredelite za smrznutu, prvo nek se otopi na sobnoj temperaturi, potom ribu operite, prosušite, pa začinite solju i biberom.
Potom, skuvajte karfiol dopola (da cvetovi ostanu u komadu, a u rerni će se potpuno ispeći). Šargarepu, luk, tikvicu i krompir isecite na kolutove, srednje debljine, paradajz prepolovite (ukoliko je veći) ili ostavite u komadu (ako su manji plodovi).
Zagrejte rernu na 180 C. Tepsiju nauljite, ravnomerno rasporedite povrće, koje ste prethodno začinili, pa preko stavite oslić i sve prelijte sa malo maslinovog ulja. Pokrijte alu-folijom i pecite 30-40 minuta. Desetak minuta pred kraj pečenja, otkrijte foliju i ostavite da se sve lepo zapeče.
Poslužite uz komade limuna i salatu po izboru.
Fotografija: Shutterstock