Ima li šta ukusnije od mirisa prepečenog hleba i sočnog humusa? Uvek dobra ideja za početak dana, međuobrok, večeru ili kao prilog.
Arapska delicija je i kod nas postala vrlo popularna. Prednost da sami napravite namaz od humusa je u tome što možete dozirati začine prema vašem ukusu, nešto dodati ili oduzeti.
Sastojci:
- 400 g leblebija (1 konzerva)
- 100 g oraha
- 3 kašike tahinija od susama
- 3 čena belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- so, biber (po ukusu)
- nekoliko zrna korijandera i kumina
- kurkuma (po ukusu)
- malčice aleve paprike
Priprema:
Orahe ispecite u suvom tiganju, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i prijatnu aromu, pa ih ohladite. U istom tiganju propržite zrna kumina i korijandera, pa ih usitnite, sameljite da dobijete prah.
Oceđene leblebije, maslinovo ulje, sok od limuna, sitno iseckan beli luk, so i izmrvljene začine ispasirajte u blenderu. Orahe protljajte dlanovima, kako bi se kožice od oraha uklonile. Dodajte ih humusu i ponovo ispasirajte. Ukoliko je namaz previše gust, dodajte malo vode.
Foto: Shutterstock