Tajna dobre krempite krije se u kuvanom filu i aromi vanile. Ukoliko volite kremaste kolače, bolji izbor od ovoga ne postoji. Odvojte malo vremena – i uverite se.
Kada se kaže krempita, prva asocijacija je poslastičarnica, ali malo je onih gde možete naći krempitu napravljenu na starinski način. Ovaj recept je malo modifikovan u smislu da ne razvlačite kore, već da ih kupite gotove, kako bi što lakše i brže napravili ovu predivnu poslasticu.
Sastojci:
- 6 jaja
- 350 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera ili šipka vanile
- 2 kašike brašna
- 1250 ml mleka
- 200 g gustina
- 200 g šlaga
- 250 ml vode
Za finiš, dekoraciju:
- šećer u prahu
- ili glazura od čokolade za kuvanje (100 g)
Za testo:
- pakovanje lisnatog testa ili testa za krempitu
- ili petit beurre keks
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti žumanca sa 250 ml mleka, gustinom i brašnom. U preostalu količinu mleka dodati vodu i 200 g šećera, staviti na šporet i kada provri dodati umućena žumanca i kuvati dok ne postane gust krem.
Potom, umutiti belanca sa preostalim šećerom i lagano umutiti u još topao krem. Kada se malo prohladi, krem razliti na podlogu za krempitu (kore ili keks, u zavisnosti šta više volite ili šta vam je lakše). Preko krema stavite još jedan sloj kora i prelijte glazurom od čokolade.
Ukoliko se odlučite za keks umesto lisnatog testa, potebno ga je blago natopiti u mleko. Na kraju, krempitu posuti preh šećerom ili slojem glazure od crne čokolade.
Foto: Shutterstock