Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.
Sastojci:
Za testo:
- 250 g omekšalog putera
- 160 g šećera
- 1 vanil šećer
- esencija ruma
- 3 jaja
- 4 žumanceta
- 300 g brašna
- prašak za pecivo
- 1 kg šljiva
- 200 g pekmeza (po izboru)
Za premaz-penu:
- 4 belanca
- 100 g šećera u prahu
- 60 ml ulja
- 1 kesica pudinga od vanile
Priprema:
Mikserom penasto umutite puter, pa malo, pomalo dodajte šećer i vanilin šećer, sve vreme muteći. Dodati jedno po jedno celo jaje i svaki put dobro umutiti i na kraju dodavati samo žumanca.
Kad su svi sastojci ravnomerno umućeni, dodavati po malo brašna, koje ste izmešali sa praškom za pecivo. Testo sipati u podmazan pleh, poravnati ga i preko njega namazati pekmez, pa preko pekmeza poređati šljive koje ste prethodno prepolovili.
Potom, napraviti penu od belanaca, tako što ćete umutiti belanca sa šećerom u prahu i na kraju dodati puding od vanile i sve lepo umutiti. Ovu smesu preliti preko šljiva. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 45 minuta na 180 C. Možete kolač prekriti folijom, pa pred kraj pečenja skinuti foliju, kako se pena ne bi pre vremena stvrdnula, a kolač unutra ostao sirov. Svakako je bolje peći ga duže na nešto nižoj temperaturi, nego ga prepeći.
Foto: Shutterstock