Zasladite dan desertom u kome se prepliću osvežavajuće kiselkaste i slatke arome.
Testo:
- 1 šolja (od 200 ml) brašna
- 1/2 šolje šećera u prahu
- 2-3 kašike mlevenih oraha
- 100 g neslanog putera
- nekolo zrnaca soli
Za fl:
- 3 jaja
- 4 kašike brašna
- 1 šolja šećera
- 1-2 vanilin šećera
- naribana kora od limuna
- sok od 1 limuna
- prah šećer ili slatka pavlaka (po želji)
U dubljoj posudi pomešati brašno sa orasima, šećerom u prahu i soli. Dodati hladan puter isečen na kockice (ili izrendan) i sve mikserom umutiti tako da se dobije mrvičasta smesa. U podmazan pleh masu ravnomerno rasporediti rukama, nežno pritiskajući. U zagrejanoj rerni peći 20 minuta na 180C. Ispečen kolač ostaviti sa strane.
Za fil, mikserom umutiti sve sastojke pa dobijeni krem preliti preko pečenog testa i vratiti u rernu da se peče još 15 minuta.
Kad je kolač gotov, izvaditi ga iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Na ohlađen kolač pospite šećer u prahu ili umućenu slatku pavlaku, u koju ste dodali nekoliko kapi limuna.
Fotografija: Shutterstock