Evo ideje kako da lako i brzo osetite morsku atmosferu. Pozovite prijatelje, uživajte u pasti, i evocirajte uspomene sa letovanja ili planirajte put na jug Italije, kolevku testenine.
Ukoliko ste perfekcionista i nigde ne žurite, možete sami napraviti testeninu, za šta vam dajemo recept. A ukoliko volite lepo da se hranite, a da mnogo vremena ne utrošite, onda slobodno kupite gotove taljatele.
SASTOJCI:
ZA TESTENINU
- 250 g brašna tip 400
- 200 g jaja
- so
ZA SOS
- 500 g smrznutih morskih plodova
- 100 ml suvog belog vina
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 60 g narendanog sira Grana Padano
- 2 manja čena belog luka
- 1 jaje
- 1 žumance
- sitno seckano peršunovo lišće
- ekstradevičansko maslinovo ulje
Priprema:
Za testeninu
Pomešajte brašno sa jajima, prstohvatom soli i 50-60 ml vode, koju ćete sipati malo pomalo. Formirajte lopticu, umotajte je u papir za pečenje i odložite u frižider da stoji oko 30 minuta. Razvucite testo na 2 mm debljine i isecite taljoline.
Za sos
U tiganju na malo maslinovog ulja kratko propržite beli luk, dodajte morske plodove i dinstajte dok plodovi ne omekšaju i voda ispari, povremeno mešajući. Potom, dodajte vino i peršunovo lišće i poklopite da se krčka još desetak minuta.
Umutite jaje i žumance sa pavlakom za kuvanje i rendanim i sirom, pa dodajte u tiganj i sve promešajte, vratite na šporet još minut, dva.
Foto: Shutterstock