Zove se torta, a podseća na kolač. Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta. Što bi nekadašnje domaćice rekle, sve je pravi materijal – jaja, čokolada, bademi i puter.
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 200 g putera
- 200 g tamne čokolade
- 250 g krupno mlevenih badema
- 1 vanilin šećer
- malo soli
Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. Na pari rastopiti puter i čokoladu i pustiti da se ohlade, uz povremeno mešenje da se ne stvori korica. Penasto umešati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni puter i bademe, uz stalno mešanje. Dodati rastopljenu čokoladu. Penasto umutiti belanca uz prstohvat soli. Lagano pomešati te dve smese. Izliti u kalup za torte, prethodno premazan puterom. Peći oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Po originalnom receptu, torta se pospe prah šećerom, a naša preporuka je da je prelijete glazurom od bele čokolade i pospete listićima badema.
Foto: Pexels