Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Zove se torta, a podseća na kolač. Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta. Što bi nekadašnje domaćice rekle, sve je pravi materijal – jaja, čokolada, bademi i puter.

Sastojci:

  • 5 jaja 
  • 200 g šećera 
  • 200 g putera 
  • 200 g tamne čokolade
  • 250 g krupno mlevenih badema 
  • 1 vanilin šećer 
  • malo soli 

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Na pari rastopiti puter i čokoladu i pustiti da se ohlade, uz povremeno mešenje da se ne stvori korica. Penasto umešati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni puter i bademe, uz stalno mešanje. Dodati rastopljenu čokoladu. Penasto umutiti belanca uz prstohvat soli. Lagano pomešati te dve smese. Izliti u kalup za torte, prethodno premazan puterom. Peći oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. 

Po originalnom receptu, torta se pospe prah šećerom, a naša preporuka je da je prelijete glazurom od bele čokolade i pospete listićima badema.

Foto: Pexels