Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš – Kiš Loren (Quiche Lorraine) koji se pravi u slanoj i slatkoj varijanti, u bezbroj verzija. Osnovu čini specijalno izrađeno prhko testo koje se puni željenim nadevom, slanim ili slatkim.
Mi vam predlažemo da ovaj dan proslavite poslasticom sa jagodama koju vam predstavljamo. Ovaj kolač, hrskave teksture i bogatog kremastog ukusa, kao stvoren je da radosne trenutke provedene sa familijom ili prijateljima upotpunite.
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 150 g putera
- 2 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 kašika pavlake
- 400 g jagode
- 50 g bele čokolade
- 300 g pavlake
Nadev:
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera
- 3 jaja
- 1 kašika šećera u prahu
- kašičica cimeta
Priprema:
Prvo napravite testo tako što ćete omekšali maslac umutiti sa šećerom, jajetom i kašikom pavlake, pa dodati brašno. Umesite meko testo i ostavite ga u frižideru barem sat vremena da odstoji. Potom, razvucite testo oklagijom i stavite ga u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Izbockajte ga viljuškom i ostavite ga 15 minuta u frižideru. Pecite ga na 200 stepeni dok ne dobije zlatno-žutu boju. Ohladite testo. Belu čokoladu istopite na pari i onda premažite ispečeno testo.
Pripremite nadev, tako što umutite brašno, pavlaku i žumanca, a onda sve zajedno kuvajte na pari dok se ne zgusne uz neprestano mešanje. Ohladite krem i dodajte mu sneg od umućenih belanaca.
Jagode presecite na polovine, stavite ih preko testa, pa ih prelijte smesom od pavlake. Pospite šećerom u prahu i cimetom, a zatim pecite kolač još pet minuta na 180 stepeni.
Foto: Shutterstock