Sastojci:
1 kg crnog luka (može i crvenog)
2-3 čena belog luka
50 g putera
4 parčeta baget hleba (ili 2 parčeta običnog belog hleba presečenoga na pola)
150 g kačkavalja (ili nekog drugog, aromatičnijeg sira)
so, biber
malo rendanog muskatnog oraščića
Priprema:
Na puteru izdinstati luk, isečen na tanke kolutiće. Posoliti i dodati kašiku šećera i dinstati još desetak minuta, dok luk ne poprimi zlatno-smeđu boju, odnosno dok se ne karamelizuje. Naliti vodom i pustiti da proključa. Potom smanjiti temperaturu i kuvati oko 20 minuta. Pred kraj kuvanja, začiniti biberom, usitnjenim belim lukom i muskatnim oraščićem.
Dok se supa kuva, prepeći hleb, u rerni ili tosteru. Izrendati sir. Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Supu sipati u vatrostalne posude, odozgo staviti prepečen hleb i bogato ga posuti zrendanim sirom. Zapeći u rerni, dok se sir ne istopi. Sir odaberite prema svom ukusu, slabijeg ili jačeg, aromatičnijeg ukusa. Postoji varijanta gde se umesto hleba stavlja lisnato testo, kojim se potpuno prekrije posuda i zapeče u rerni.
Tekst: Redakcija magazina Grazia
Foto: Shutterstock