Samo malo kreativnosti je potrebno da se napravi ručak za pamćenje. I to vrlo brzo, bez prevelikog zadržavanja u kuhinji. Belo pileće meso je idealno za brojne kulinarske delicije, jer se vrlo brzo sprema, a pritom je zdravo i nemasno. Ono što piletinu može učiniti drugačijom jeste kombinacija začina i prelivi (umaci, sosevi), za koje možete koristiti bezbroj namirnica, sve u zavisnosti od ukusa i vaše inventivnosti da postanete majstor svog jela.
Sastojci:
- 300 g pilećeg filea (ili kuvana junetina, ali to iziskuje više vremena)
- 2 kašike maslinovog ulja
- kašičica krupne soli
- začin od povrća
Za preliv:
- 20 g meda od lipe (može i neki drugi, ali lipa je aromatična)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 70 g smrznutih borovnica
- 40 g crvenog luka
- kašika ceđene limete
- kašika sitno seckanog bosiljka
Priprema:
Belo pileće meso isecite na komade željene veličine (šnicle), začinite solju i biberom, pa pecite u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju. Kada je meso poprimilo zlatnožutu boju, odložite ga u vatrostalnu činiju i poklopite.
Preliv pripremite tako što ćete na zagrejanom maslinovom ulju rastopiti med, dodati borovnice i još koji minut pustiti da se prokrčka.
U ohlađen preliv od borovnica dodajte sitno iseckani crveni luk, sok limete i bosiljak. Sosom prelijte meso i poslužite uz željeni prilog (pirinač, krompir…).
Foto: Shutterstock