Recept dana: Fegato ala veneciana

Venecijanska džigerica je deo mnogih tipičnih recepata gastronomske tradicije tog italijanskog grada. Među raznim tipičnim jelima, ovo je svakako jedno od najpoznatijih širom sveta po svom nepogrešivom i posebnom ukusu koji kombinuje jak ukus jetre sa aromom luka.

Poreklo ovog jela, nazvanog figa aea Venessiana u Venetu, datira još iz vremena Rimljana koji su kuvali džigericu zajedno sa smokvama da prikriju izražen miris. Vremenom su Mlečani zamenili smokve lukom i ovaj recept učinili jednim od najpopularnijih u venecijanskoj kuhinji.

Sastojci:

  • 500 g teleće džigerice
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike brašna
  • 3 glavice crnog luka
  • sok od pola limuna
  • 1 kašika peršuna
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Šnicle džigerice uvaljajte u brašno, pa kratko propržite na ekstra devičanskom maslinovom ulju. Dodajte luk, pa kad omekša, posolite, pobiberite i pospite limunom i peršunom. Poslužite sa kuvanim ili Rummo pastom.

Foto: Shutterstock