Unesite u svoj dom dašak detinjstva, jer svi mi pamtimo jutarnje buđenje uz miris kiflica koje su nam pravile bake ili mame. Nastavimo tradiciju koja nikad ne gubi na atraktivnosti, pogotovo kada je reč o hrani. Slane kiflice imaju kultni status u svakoj kuhinji, što ne čudi, budući da su mekane, ukusne i zgodne za svaku priliku. Mogu biti deo predjela, možemo ih spakovati deci za užinu ili sebi na posao, doručkovati ili večerati uz čašu jogurta ili jednostavno grickati gledajući neki uzbudljiv film.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 1 kvasac
- prašak za pecivo (kašičica)
- kašičica soli
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- 50 ml ulja
- 60 ml jogurta
Za punjenje:
- beli sir usitnjen (po izboru)
- 1 jaje
Za premazivanje:
- 1 žumace, malo ulja
- susam
- rendani kačkavalj
Priprema:
Najpre rastopiti kvasac u malo toplog mleka i ostaviti da naraste. Potom, sve sastojke za testo sjediniti i umesiti testo da bude glatko, da se odvaja od prstiju. Ostaviti da odstoji barem pola sata, pa ga premesiti i razviti ukrug, debljine oko pola cm i iseći na trouglove. Na svaki trougao staviti kašičicu nadeva od sira i uviti kiflicu. Na podmazan pleh ređajte kiflice, pa ih premažite žumancetom i pospite izrendanim kačkavaljem i susamom. U zagrejanoj rerni pecite kiflice na 180C oko četrdeset minuta, dok lepo ne porumene, dobiju zlatno-žutu boju.
Foto: Shutterstock