Zdrav obrok koji bi trebalo bar jednom nedeljno da se nađe na trpezi. Brzo se priprema, ne prlja se šporet jer se peče u rerni.
U originalnom receptu, bakalar je zvezda ovog jela, ali poslužiće i oslić koji je kod nas već odomaćen. U Portugaliji se koristi sušeni bakalar, što daje posebno primamljivu aromu. Ukoliko se odlučite za bakalar, potrebno ga je prethodno staviti u hladnu vodu da odstoji.
Sastojci:
- 800 g bakalara ili oslića
- 500 g paradajza
- 350 g crnog luka
- 750 g krompira
- 4 čena belog luka
- 2 lista lovorovog lista
- kašika slatke mlevene paprike
- biljni začin
- peršunovo lišće, sitno seckano
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
Iseckajte paradajz, crni i beli luk, očistite krompir i isecite na tanke kriške i sve bogato začinite navedenim začinima. Ribu začinite i nauljite sa obe strane. U vatrostalnoj činiji ili tepsiji slažite naizmenično u slojevima nevedene sastojke, sve dok ne potrošite sav materijal. Poslednji sloj treba da budu kriške krompira. Dodajte još naseckanog peršuna, lovorov list pa sve pospite slatkom i ljutom paprikom, pa prelijte sa 100 ml vode i maslinovim uljem.
Pokrijte posudu folijom i stavite u zagrejanu rernu da se peče na 180 C, oko 40 minuta. Po potrebi posudu samo protresite. Jelo je gotovo kada krompir omekša.
Foto: Shutterstock