Zdravi sastojci ove kremaste poslastice prava su preporuka da obradujete sebe i najmilije.
Kesten je prava riznica hranljivih materija, ne sadrži holesterol i vrlo je niskokaloričan, glutena uopšte nema, sadrži vitamin C. Pored toga, obiluje važnim nutrijentima, poput tijamina, riboflavina, folata, vitamina B6 i B12, a dobar je izvor i kalcijuma, gvožđa, magnezijuma…
Sastojci:
- 200 g kestena prethodno pečenog i očišćenog (ili gotovog, već pripremljenog)
- 100 ml mleka
- 80 g zaslađivača (stevija) ili 150 gr šećera
- 150 g crne čokolada
- 100 g putera
- 3 jaja
- kakao mrvice za posipanje i dekoraciju
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Kalup za pečenje veličine 18 cm, obložiti papirom za pečenje. Kestenje preliti sa mlekom, pustiti da provri pa isključiti i ostaviti tako desetak minuta da omekša, a onda zajedno izmiksati u pire.
Na laganoj vatri otopiti čokoladu zajedno sa puterom. Umutiti jaja sa zaslađivačem. Kesten pire dodati umućenim jajima, a zatim sjediniti sa otopljenom čokoladom i puterom. Smesu sipati u kalup za pečenje i peći dvadesetak minuta.
Kolač treba da ostane kremast. Kada se ohladi stegnuće se. Ukoliko ga duže pečete biće prepečen i suv. Moguće da sredina malo popuca na vrhu, ali to nije problem, jer ga možete ukrasiti šlagom ili slatkom pavlakom.
Foto: Shutterstock
Tekst: S.M.