Razgalite čula: Kremasti kesten kolač bez brašna

Zdravi sastojci ove kremaste poslastice prava su preporuka da obradujete sebe i najmilije.

Kesten je prava riznica hranljivih materija, ne sadrži holesterol i vrlo je niskokaloričan, glutena uopšte nema, sadrži vitamin C. Pored toga, obiluje važnim nutrijentima, poput tijamina, riboflavina, folata, vitamina B6 i B12, a dobar je izvor i kalcijuma, gvožđa, magnezijuma…

Sastojci:

  • 200 g kestena prethodno pečenog i očišćenog (ili gotovog, već pripremljenog)
  • 100 ml mleka
  • 80 g zaslađivača (stevija) ili 150 gr šećera
  • 150 g crne čokolada
  • 100 g putera
  • 3 jaja
  • kakao mrvice za posipanje i dekoraciju

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Kalup za pečenje veličine 18 cm, obložiti papirom za pečenje. Kestenje preliti sa mlekom, pustiti da provri pa isključiti i ostaviti tako desetak minuta da omekša, a onda zajedno izmiksati u pire.

Na laganoj vatri otopiti čokoladu zajedno sa puterom. Umutiti jaja sa zaslađivačem. Kesten pire dodati umućenim jajima, a zatim sjediniti sa otopljenom čokoladom i puterom. Smesu sipati u kalup za pečenje i peći dvadesetak minuta.
Kolač treba da ostane kremast. Kada se ohladi stegnuće se. Ukoliko ga duže pečete biće prepečen i suv. Moguće da sredina malo popuca na vrhu, ali to nije problem, jer ga možete ukrasiti šlagom ili slatkom pavlakom.

Foto: Shutterstock

Tekst: S.M.