Predlažemo da danas pripremite desert tiramisu sa višnjama. Takav desert je savršen za svečani sto i prijatno će iznenaditi vaše goste svojim nežnim ukusom.
Ovo je jedna od varijacija čuvenog italijanskog deserta. Pošto je sam po sebi vrlo sladak, odlučili smo da dodamo višnje.
Potrebno vam je:
- 300 ml hladne kafe
- 500 gr maskarpone sira
- 6 jaja
- 300 gr višanja
- 50 ml konjaka ili ruma
- 1-8 kašike kakaa
- 6 kašika šećera
- 250 gr piškota
Kako napraviti desert tiramisu u čaši?
Pripremite jaja i pažljivo odvojite žumanca od belanaca. Višnje odmrznite, dobro ih iscedite, stavite u malu posudu, pospite cimetom i sipajte konjak ili rum, promešajte. Pripremljene višnje za sada stavite u frižider.
Žumance stavite u duboku posudu, dodajte šećer i umutite mikserom. U umućena žumanca dodajte ručno umućen mascarpone sir i dobro izmešajte dok smesa ne postane glatka. Sada belanca umutite mikserom, prebacite u smesu od sira i mešajte vrlo nežno i polako špatulom dok se ne formira homogen krem.
Sipajte hladni espreso u ravnu posudu, prelomite piškote na pola. Umočite jednu po jednu u kafu na 2 sekunde i stavite u čaše ili kalupe, na vrh stavite nekoliko pripremljenih višanja i prekrijte debelim slojem krema. Zatim umočite preostale piškote u kafu i rasporedite drugi sloj, dodajte ponovo nekoliko višanja i prekrijte preostalim kremom.
Posuti desert kakaom u prahu kroz sito i ukrasiti višnjama. Gotov tiramisu staviti preko noći u frižider.
foto:edinstvennaya