Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija, unosom laganijeg povrća. To nikako ne znači da se odričemo i bogatog ukusa, kojim smo razmazili naša nepca poslednjih dana, te vam u nastavku teksta donosimo recept za preukusni zapečeni batat sa leblebijama.
SASTOJCI:
- 2 batata (duguljasti slatki krompir)
- 250 g skuvane leblebije ili konzerva
- šargarepa
- veza peršunovog lišća
- pola kašičice morske soli
- 50 g pečenog susama
- korijander, muskatni oraščić, bosiljak, biber
- maslinovo ulje
- sok od limete
PRIPREMA:
Ukoliko ne koristite leblebije iz konzerve, onda ih potopite u vodu veče pre pripreme. Sutradan ih kuvajte oko sat vremena. Kada je gotovo, pomešajte ih sa sitno iseckanom šargarepom, začinima i maslinovim uljem.
Dobro operite batat krompir, uzudužno ga prepolovite i izdubite toliko da leblebije mogu lepo da se smeste. Zagrejte rernu na 200 C i pecite oko 40 minuta, odnosno dok se batat lepo ne ispeče a leblebije postanu hrskave.
Foto: Pexels
Tekst: Grazia tim