Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija, unosom laganijeg povrća. To nikako ne znači da se odričemo i bogatog ukusa, kojim smo razmazili naša nepca poslednjih dana, te vam u nastavku teksta donosimo recept za preukusni zapečeni batat sa leblebijama.

SASTOJCI:

  • 2 batata (duguljasti slatki krompir)
  • 250 g skuvane leblebije ili konzerva
  • šargarepa
  • veza peršunovog lišća
  • pola kašičice morske soli
  • 50 g pečenog susama
  • korijander, muskatni oraščić, bosiljak, biber
  • maslinovo ulje
  • sok od limete

PRIPREMA:

Ukoliko ne koristite leblebije iz konzerve, onda ih potopite u vodu veče pre pripreme. Sutradan ih kuvajte oko sat vremena. Kada je gotovo, pomešajte ih sa sitno iseckanom šargarepom, začinima i maslinovim uljem.

Dobro operite batat krompir, uzudužno ga prepolovite i izdubite toliko da leblebije mogu lepo da se smeste. Zagrejte rernu na 200 C  i pecite oko 40 minuta, odnosno dok se batat lepo ne ispeče a leblebije postanu hrskave.

Foto: Pexels

Tekst: Grazia tim