Potaž od bundeve

SASTOJCI:

  • 800 g bundeve
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 čili papričic
  • svež đumbir (po ukusu)
  • 900 ml bujona (ili vode)
  • 1 kašičica začina od povrća
  • so i biber
  • peršu ili korijander ili peršun
  • semenke bundeve
  • kisela pavlaka

PRIPREMA:

Očistiti bundevu od semenki i iseći na komade. Peći je u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata. Uz bundevu staviti da se ispeče šargarepa i koji čen belog luka. Iseckati luk na sitno i dinstati na maslinovom ulju dok ne omekša.

Dodati pečeni beli luk, unutrašnjost pečene bundeve i sitno narezane čili papričice. Narendati i ubaciti u lonac đumbir i začiniti. Uliti bujon, pa sve kuvati na laganoj vatri desetak minuta. Usitniti sve u blenderu li štapnim mikserom. Začiniti solju, biberom i peršunovim lišćem. Poslužiti sa pavlakom.

Foto: Pexels

Grazia