Hladan i lagan desert leti nije samo dozvoljen, već i potreban.
Ljubitelji slatkiša žele da uživaju u malom desertu bez žaljenja i krivice, pogotovo kad je vruće i potrebno nam je nešto slatko i osvežavajuće. Šta je onda bolje od lagane panna cote sa sezonskim voćem – višnjama?
Višnje su jedan od najlepših i najukusnijih plodova u kojima uživamo leti. Pronašli smo neverovatan recept koji se pravi vrlo lako, sa samo 6 sastojaka. Zabeležite šta će vam trebati da biste još danas uživali u ovom ukusnom desertu.
Potrebno vam je:
- 70 ml svežeg mleka, mlakog
- 150 gr. želea od višanja
- 300 ml. pavlake sa 35% masti
- 1 mahuna vanile ili vanila u prahu
- 200 ml jogurta
- 200 gr. svežih višanja, oprane, bez peteljki i koštica, isečene na pola
Priprema:
Stavite malo zagrejanog mleka u posudu, sipajte prah od želea od višanja i dobro promešajte žicom da se rastvori. Ostavite sa strane.
Sipajte slatku pavlaku u šerpu, dodajte vanilu i zagrevajte na umerenoj vatri dok ne proključa. Dodajte mešavinu želea, dobro promešajte i sklonite sa ringle. Dodajte jogurt i seckane višnje i brzo mešajte. Ubacite mahune vanile.
Providnom folijom prekrijte izduženi kalup za torte, sipajte smesu i pokrijte ivicama folije. Stavite u frižider na najmanje 6 sati, dok se panakota dobro ne ohladi. Da biste je odlepili, podignite panakotu iz kalupa sa folijom, okrenite je na tanjir i uklonite foliju. Isecite na kriške i poslužite.
Uživajte!