Iskoristite sezonu ovog rajskog voća i obradujte ukućane. Sočno mediteransko voće veoma je hranljivo, a niskokalorično.
Testo
200 g brašna
110 g putera
90 g šećera
2 žumanca
2 kašike vode
prstohvat soli
Fil
100 g mlevenih badema
60 g putera
75 g šećera
2 belanceta
300 g smokava
Pomešajte brašno sa šećerom i malo soli. Dodajte hladan puter i rukama ga utrljajte u testo. Potom dodajte umućena žumanca sa vodom i umesite testo. Ostavite ga u frižideru barem pola sata da odstoji.
U međuvremenu, šećer umutite sa puterom, pa dodajte mlevene bademe i umućena belanca.
Ohlađeno testo razvucite u okrugli pleh tako da ostavite slobodno oko 2 cm od ivica, i premažite ga filom. Poređajte smokve (isečene na polovine) po testu i ivice preklopite preko sadržaja. U zagrejanoj rerni peći na 180C oko pola sata.
Tekst: Redakcija magazina Grazia
Foto: Shutterstock