Mini pica od patlidžana

Recept koji vam predstavljamo veoma je jednostavan i lak za pripremu. Kao i kod prave pice, sastojke koje ćete staviti na kriške patlidžana možete odabrati po ukusu. Mi smo odabrali niskokaloričnu verziju koja je pogodna za sve koji vode računa o ishrani.

Mnogima je prva asocijacija na patlidžan njegov oporo-gorak ukus, ali to ne mora biti tako. Postoji način da se smanji gorčina (količina toksina) u plavom patlidžanu – uz pomoć soli. Isecite plavi patlidžan na kolutove ili kocke, u zavisnosti od toga kako želite da ga pripremite, a zatim ga potopite u jako posoljenu vodu i ostavite da odstoji ili suve narezane komade pospite velikom količinom soli. Plavi patlidžan će ispustiti smeđu tečnost koju treba isprati pre termičke obrade.

A možete napraviti i klasičnu picu, odnosno, upotrebiti testo kao podlogu umesto patlidžana, i naređati sve navedene sastojke, kao i patlidžan isečen na tanke listove.

Sastojci:

1 veliki patlidžan, 200 g paradaj pirea (pelata), 200 kačkavalja ili mocarele, so, biber, origano, bosiljak, maslinovo ulje

Priprema:

Patlidžan isecite na kolutove, pa sredinu zasecite nožem nekoliko puta i horizontalno i vertikalno da se naprave mali kvadrati. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i posolite. U činiji pomešajte paradajz pire, biber, origano, svež bosiljak i maslinovo ulje. Premažite svaki komad patlidžana ovom mešavinom i preko stavite iseckan sir. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Tekst: S. M. 

Fotografija: Shutterstock