“Marry me chicken”: Recept za piletinu u kremastom sosu

recept za piletinu u sosu

Ako tražite obrok koji će impresionirati vaše ukućane ili goste, a pritom je brz i jednostavan za pripremu, piletina u kremastom sosu sa suvim paradajzom je savršen izbor. Ovaj recept kombinuje sočne pileće filete sa bogatim i aromatičnim sosom koji se priprema uz pomoć suvog paradajza, pavlake i parmezana. Kremasta tekstura sosa i intenzivan ukus suvog paradajza čine ovo jelo savršenim za svaki obrok, bilo da se radi o svakodnevnoj večeri ili posebnoj prilici. Piletina se prži do savršene zlataste boje, a zatim se obogaćuje sosom koji se brže sprema nego što mislite. Uživajte u jednostavnom i sofisticiranom jelu koje će oduševiti vaše nepce i ostaviti sve u pozitivnom iznenađenju.

Probajte još i: Mandžurijska piletina

Sastojci:

  • 500 g pilećih grudi, isečenih na 4 šnicle po dužini
  • 2 kašičice začina (po izboru, kao što su mešavina začina za piletinu)
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike ulja ili maslaca
  • 3 čena belog luka, sitno naseckana
  • 130 g suvog paradajza u ulju, sitno naseckanog
  • 240 ml pavlake za kuvanje
  • 120 ml povrtne supe
  • 50 g parmezana, rendanog
  • 1/2 kašičice suvog bosiljka
  • 1/4 kašičice mlevenog bibera
  • So po ukusu
  • Sitno seckani svež bosiljak za dekoraciju (opciono)

Priprema:

  1. Pripremite piletinu:
    • Pileće grudi začinite sa svih strana sa začinima.
    • Uvaljajte piletinu u brašno i otresite višak.
  2. Pržite piletinu:
    • Zagrejte ulje ili maslac u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.
    • Pržite piletinu sa obe strane dok ne dobije zlatastu boju i dok se ne skuva (oko 5-7 minuta sa svake strane).
    • Izvadite piletinu iz tiganja i stavite je na tanjir.
  3. Pripremite sos:
    • U isti tiganj dodajte malo ulja od suvog paradajza.
    • Dodajte sitno naseckan beli luk i kratko prodinstajte (oko 1 minut).
    • Dodajte sitno naseckani suvi paradajz i kratko prodinstajte (oko 2 minuta).
    • Dodajte pavlaku za kuvanje i povrtnu supu, i kuvajte dok se smesa blago ne zgusne (oko 5 minuta).
  4. Dodajte parmezan i začine:
    • Dodajte rendani parmezan, suvi bosiljak, mleveni biber i so. Dobro izmešajte dok se parmezan ne otopi i sos postane kremast.
  5. Vratite piletinu u tiganj:
    • Stavite piletinu nazad u tiganj i prelijte je sosom.
    • Kratko kuvajte dok se piletina ne zagreje i dobije bogat ukus iz sosa (oko 2-3 minuta).
  6. Poslužite:
    • Služite piletinu u kremastom sosu uz prilog po izboru, kao što su krompir pire, kuvani pirinač ili testenina.
    • Dekorišite sa sitno seckanim svežim bosiljkom ako želite.

Ovaj recept za piletinu u kremastom sosu sa suvim paradajzom je savršen za obrok koji je bogat ukusima i jednostavan za pripremu. Uživajte u svom obroku!

Foto: Unsplash